Megnyílt az első dimenziókapu Budapesten

Kütyü Magazin, 2017. április 12. 12:47

Nem kacsa és nem is áprilisi tréfa, hogy idén tavasszal verseny indul a párhuzamos világok meghódításáért. A bátor vállalkozók Budapest különböző pontjain nyíló dimenziókapukon át indulhatnak a főváros területén elhelyezkedő párhuzamos univerzum világaiba, hogy teljesítsék a küldetést és harcba szálljanak a bajnoki címekért. Hogyan lehetséges ez? Nem őrültünk meg, természetesen egy játékról van szó: a Mistory városi játék mobilapplikáció idén áprilisban induló első folytatásos kalandjáték sorozatáról.

De mit is jelent a „városi játék”? Napjainkban egyre nagyobb a kínálat mind a különféle vezetett tematikus sétákból, mind a szervezett feladatlap kitöltős, nyomozós-felfedezős játékokból, mely során a játékosok a valós környezet elemeit felhasználva fejthetnek fel egy-egy rejtélyes ügyet és járhatják be a várost egy történet mentén, új oldalról ismerve meg épített környezetüket. Egy ilyen feladatlapos játék alapján született meg három évvel ezelőtt a Mistory applikáció ötlete is, mely 2015-ben elhozta a Microsoft Imagine Cup nemzetközi versenyének közönségdíját Amerikából. A telefonos applikáció ugyanis magában foglal mindent, amire egy izgalmas városi kaland során szükség van: lebilincselő történeteket és sok-sok feladványt, fejtörőt, melyek megfejtéséhez csavaros észjárásra és alapos – szó szerint – körültekintésre van szükség. Mindemellett pedig a játék bármikor elérhető, és csak néhány kattintással ingyenesen letölthető.

A Mistoryval felfejthetjük egy rejtélyes Deák téri gyilkossági ügy kusza szálait, megakadályozhatjuk a szabadkőművesek titkos ülését az ELTE-n, de utazhatunk az időben és forradalmárként átélhetjük 1848. március 15. eseményeit, vagy megismerhetjük az 56-os történéseket az egykori diákok szemszögéből.

 

 

Idén tavasszal nagy dobásra készülnek a játék fejlesztői: április 1-től nyolc részes kalandjáték sorozat indult egy párhuzamos univerzum: a Mistoryverzum különös világaiban. Minden hónapban újabb dimenziókapu nyílik Budapesten területén, melyen keresztül a vállalkozó kedvű kalandorok különleges dimenziókba „utazhatnak”, hogy teljesítsék a küldetéseket, és harcba szálljanak a Dimenzióbajnoki és a Kalandmesteri címekért.

A folytatásos történettel a csapat célja a városi játékok megismertetése és megszerettetése, egy olyan izgalmas kikapcsolódási forma népszerűsítése, mely mindenki számára elérhető remek program lehet akár egyénileg, akár közösen barátokkal vagy családdal játszva.

Az első dimenziókapun átkelve a játékosok az V. kerületben tehetnek egy izgalmas sétát. A helyszín első pillantásra egészen eviláginak tűnik, de hamar kiderül, hogy sikeres volt a dimenzióugrás, mikor a játékost a történet megkezdése utána nem sokkal egy háztömb oldalán álldogáló férfi szólítja meg. Az első küldetés teljesítésével bizonyítania kell, hogy rendelkezik minden erénnyel, mely egy igazi kalandort jellemez, és meg kell találnia a tovább jutáshoz szükséges kulcsot.

A játék azonban nem csupán a szórakozásról szól, hiszen az évad egyes történetei során a kalandorok bejárják, megismerik Budapest egy-egy részét, kulturális, művészeti alkotásait, történelmi hagyatékait. A Mistory csapata a történetek kialakítása során kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a játék öröme mellett a felhasználók, új ismeretekkel is gyarapodjanak a játék helyszínéül szolgáló városrész építészeti vagy művészeti alkotásairól, történelmi emlékeiről. Olyan érdekességeket vagy apró részleteket fedezzenek fel, melyeket a hétköznapok rohanásában talán sosem vettek volna észre. Szeretnék azt is megmutatni, hogy elég csupán képzeletben utazni, hogy új oldalról ismerhessük meg azokat a tereket, ahol talán nap mint nap megfordulunk, és hogy némi fantáziával tarkítva a játék által a legszürkébb utcák is izgalmas story helyszínekké változtathatóak.

 

 

A kalandos sorozatot gamifikációs elemek teszik még izgalmasabbá. A játékosok a küldetések teljesítése során pontokat gyűjtenek, a gyűjtött pontokkal pedig különféle címekre pályázhatnak. Küzdelem folyik minden dimenziók bajnoki címeinek megszerzéséért, az egész évad során legtöbb pontot szerző játékos pedig a dicsőséges Kalandmesteri címet nyeri el. Természetesen a valós jutalmak sem maradnak el: a legjobbak saját, a Mistory applikációban publikálható történettel és egri páros wellness hétvégével gazdagodhatnak.

A Mistory turisztikai célú felhasználása kézenfekvő hiszen a történetek során játékos módon ismertethető meg, mutatható be az egy-egy fiktív vagy valós történet helyszíne. Emellett a játék ismeretterjesztő jellegére alapozva csapat kísérletezik az oktatásban való alkalmazással is. Idén pedig új irányba indulva a csapatépítő cégek felé fordulnak, és az alkalmazás továbbfejlesztésével izgalmas csapatépítő programként szolgáló játékot szeretnének kínálni ezen a piacon. Mindemellett pedig a nyolc részes játékévaddal egészen november végéig újabb és újabb izgalmakat tartogatnak a vállalkozó kedvű játékosok számára.

Unalmas a délutáni kutyasétáltatás? Itt az alkalom feldobni némi kalandozással a Mistoryverzum dimenzióiban. Az első kapu már nyitva van, játékra fel!

A játék egyelőre csak Androidos eszközön elérhető, azonban az összes történet ingyenes letölthető a Google Play áruházból.

A Mistoryverzum nyolc részes folytatásos történeteinek részleteit keresd a kalandjáték honlapján.