Pár nap múlva lejár az adategyeztetési határidő

Kütyü Magazin, 2017. június 27. 14:15

A június 30-ai határidő néhány nap múlva lejár, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felhívja az érintettek figyelmét: aki eddig nem egyeztette adatait szolgáltatójánál, mielőbb tegye meg. A hatósághoz beérkezett adatok szerint ez idáig az előrefizetős SIM-kártyák 60 százaléka esett át az adategyeztetésen.

A 2017 előtt vásárolt előrefizetős SIM-kártyák adategyeztetésének határideje pénteken, június 30-án lejár, így az előfizetőknek már csak néhány napjuk maradt továbbra is online, telefonon vagy személyesen felkeresni a szolgáltatójukat, illetve a Magyar Posta több száz kirendeltségét. Az országgyűlés döntése alapján, aki a hónap végéig nem egyezteti adatait, annak megszűnik az előfizetése. 

Az NMHH adatai alapján az egyeztetést végrehajtó szolgáltatóknál – a Telekom, a Telenor és a Vodafone – eddig az előfizetők a SIM-kártyák körülbelül 60 százalékát ellenőrizték.

Azokat az előrefizetős kártyákat tehát, amelyekre nem történik meg az adategyeztetés, július 1-jén a szolgáltatóknak ki kell kapcsolniuk. Azonban a határidő után sincs minden veszve, mert az NMHH álláspontja szerint nincs jogi akadálya a megszűnt szerződések újrakötésének, így bizonyos ideig a hívószámok és az egyenlegek visszaszerzésének sem. A Telekom, illetve a Telenor már hírt is adott arról, hogy lehetőséget is ad erre, a részletekről a szolgáltatók adnak részletes tájékoztatást. 

A helyzet értékelésénél figyelembe kell venni azt is, hogy a rég nem aktív, feleslegessé vált SIM-kártyájuk adatait sokan valószínűleg szándékosan nem egyeztetik, mert már nem kívánják tovább használni – ahogyan ez feltételezhető volt. 

A hatóság a törvény hatályba lépésétől fogva folyamatosan figyelemmel kíséri és jogértelmezéssel segíti a szolgáltatók adategyeztetési gyakorlatát. Az NMHH a határidő lejárta után ellenőrzi majd, hogy a szolgáltatók az előírásoknak megfelelően hajtották-e végre az adategyeztetést.

 

Nemzetközi kitekintés

Az adategyeztetést más európai uniós országok is bevezették. Az NMHH tudomása szerint például Belgiumban és Hollandiában – ahol eddig jogszerűen lehetett anonim SIM-kártyákat használni – tavaly év végén kezdeményeztek olyan törvénymódosítást, amely kötelezővé teszi a személyes adatok rögzítését a feltöltőkártyás előfizetések esetében. Belgiumban el is fogadták a törvényt, Hollandiában még nem. Belgiumban az érintett előfizetők – 3,4 millió prepaid SIM-kártya tulajdonosai – hat hónapot kaptak a személyazonosságuk igazolására, amelynek határideje 2017. június 7-én járt le. Ott a szolgáltatók végül az érintett kártyák közel 12 százalékát, 400 ezer SIM-kártyát blokkoltak, de ott is igaz az, hogy aki az igazolási kötelezettségének eleget tesz, visszakaphatja hívószámát és egyenlegét.