Ericsson: 5G-re készen!

Kütyü Magazin, 2018. február 12. 14:55

Az Ericsson bejelentette, hogy az Ericsson Radio System portfolióba tartozó, már telepített rádiórendszerei kompatibilisek lesznek az 5G New Radio (NR) technológiával. A kompatibilitást távoli szoftvertelepítéssel érik el.

Ez több, mint 150 különböző rádióváltozatra vonatkozik az Ericsson rendszerében, amelyek összesen több mint 190 hálózatban működnek szerte a világon. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Ericsson Radio System rendszerében működő 2015-ös eszközök most már támogathatják az 5G NR-t. Ez a kompatibilitás az Ericsson Radio System-be tartozó mikrorádiókra és a meglévő Radio Dot System beltéri rendszerekre is vonatkozik. 

Röviden, az Ericsson Radio System termékek készen állnak az 5G NR-re.

„Mindig is erősek voltunk a rendszereink utólagos kompatibilitásának kezelésében, a termékeinket és a szoftvereinket a fejlődés szem előtt tartásával tervezzük – mondta el Fredrik Jejdling, az Ericsson alelnöke, a Hálózatok üzletág vezetője. – Az Ericsson berendezéseit nem kell folyton lecserélni, a 2015 óta az Ericsson Radio System rendszerébe történt befektetések jelentős értéket nyújtanak majd a szolgáltatók számára akkor is, amikor eljön az ideje az 5G-re való átváltásnak.”

A szolgáltatók 4G-t és 5G-t is üzemeltethetnek majd ugyanabban a sávban, ugyanazzal a rádióval és ugyanazzal az alapsávi egységgel. Lehetséges lesz megosztani a spektrumot a 4G és az 5G között egymás melletti vivőfrekvenciákkal ugyanabban a sávban, valamint az átfedő frekvenciákkal is, az úgynevezett „Dinamikus spektrummegosztás” funkcióval.

A legújabb Ericsson Mobility Report szerint a teljes globális mobiladat-forgalom várhatóan a nyolcszorosára nő az elkövetkező időszakban, míg az 5G-előfizetések száma várhatóan eléri majd az 1 milliárdot 2023 végéig. Ez növekvő igényeket támaszt a szolgáltatókkal szemben, hogy növeljék költséghatékonyságukat az 5G-re való átállással egyidőben.