Testérzékelőket tesztel a Vodafone

Kütyü Magazin, 2018. március 1. 17:22

A Vodafone szakemberei közösen vesznek részt tudósok egy csoportjával, a világ legjobb maratonfutóival és más iparági partnerekkel a SUB2 elnevezésű projektben. A SUB2 célja, hogy a tudomány és a technológia segítségével szabályos módon biztosítson teljesítményfokozást sportolóknak.

A Vodafone mérnökeinek munkája nyomán azok az élsportolók és edzőik, akik azt tűzték ki célul, hogy a világon elsőként két óránál rövidebb idő alatt fussák le a maratoni távot, lehetőséget kaptak, hogy valós időben kövessék a futáshatékonyságot, valamint a környezeti- és testhőmérsékletet.

 

Maria Azucena Diaz spanyol olimpikon teszteli a testszenzorokat. Forrás: ElPais

 

Tavaly a Vodafone egy SUB2 elnevezésű okosóra-alkalmazást fejlesztett ki, amely mobil hálózatokon át telemetrikus adatokat szolgáltat, valamint bővített funkciójú helyzetkövetési megoldást kínál. Kenenisa Bekele, a világ egyik legjobb maratonfutója a 2017-es berlini maratonfutáson digitális pacemakerként használta az alkalmazást.

Partnereikkel közösen a Vodafone mérnökei mostanra egy olyan megoldást dolgoztak ki, amelynek segítségével többféle test-szenzor is képes mobilhálózaton kommunikálni a SUB2 érzékelővel. Ennek köszönhetően képesek megfigyelni a sportolók kontaktusidejét, lépésütemét és becsapódási szögét – a Gait Up, a Lausanne-i Egyetemi Kórházból (CHUV) kivált vállalkozás és a Lausanne-i Svájci Technológiai Intézet (EPFL) mozgásérzékelői olyan futáshatékonysági adatokkal szolgálnak, amelyek segítségével az edzőcsapatokban dolgozó fiziológusok meg tudják határozni a sportolók futási mechanizmusának részleteit, megfelelő tanácsokkal ellátva őket a sérülések elkerülése és a teljesítmény fokozása érdekében, akár futás közben is. 

Lehetővé vált a 3D vizualizáció is – a Notch nevű startup vállalkozás technológiája 3D-ben képes a futómozdulatokat okostelefonon vagy laptopon rekonstruálni, ami segít a sportoló fizikai karbantartásáért és teljesítményéért felelős személynek a megfelelő korrektív futóstratégiák kialakításában.

Mindemellett pedig képesek figyelni a bőr és a földfelszín hőmérsékletét. A francia Bodycap labor által kifejlesztett szenzorok használatával a SUB2 alkalmazás már arra is képes, hogy az élsportolókat tájékoztassa, amikor futás közben a testhőmérsékletük a szokásos tartomány fölé szökik, ezért változtatniuk kell vízbeviteli stratégiájukon. A csapat tervei szerint az alkalmazás a közeljövőben a maghőmérsékletet is feltünteti majd.

Férfi és női élsportolók ma már világszerte használják a SUB2 alkalmazást edzés közbeni és versenyteljesítményük fokozásához.