Egy ruhakollekció kizárólag mobiltelefon segítségével

Kütyü Magazin, 2018. október 9. 09:23

A divatiparban nehéz újat mutatni, a francia tervezőnek, Aurélie Fontan-nak mégis sikerült: megalkotta az első olyan kapszula kollekciót, amelyet kizárólag okostelefon segítségével tervezett meg és gyártott le. 

A Samsunggal együttműködve Aurélie a Mobile Couture kollekciójának hét főbb lépésből álló kivitelezéséhez kizárólag a Galaxy Note9 készülékét használta. 

A Galaxy Note9 S Pen tollának köszönhetően precízen tudta felskiccelni a terveit, míg a készülék nagy teljesítményének, tárhelyének valamint a technológiai berendezésekhez való akadálytalan csatlakozásnak köszönhetően valós időben szerkeszthette az anyagokat, felgyorsítva és megújítva a tervezés egyes fázisait és a végső gyártást – mindezt egyetlen, a zsebében elférő készülékről. Csupán egy szemléletes adat a sok közül: Aurélie a Galaxy Note9 innovatív használatával 40 százalékkal felgyorsította a prototípus megalkotásának fázisait, a kollekció a szokásos 14 nap helyett mindössze 8 nap alatt elkészült.

A Galaxy Note9 szerepe

Inspiráció elsőkézből

Vázlatrajzok, minták és rögzítések

A 3D-nyomtatott műanyag rögzítések gyártása

Minták felfestése távolról, vezeték nélkül

A szabásmintákat vezeték nélkül továbbították a Joto X-re, egy fejlett, digitális robot rajzolóeszközre, amely rámásolta a komplex mintát a ruha bőr anyagára.

A végső megjelenés

„A kreativitásomat nagyban inspirálják a tudományban és a technológiában rejlő lehetőségek, ezért nagyon izgalmasnak találtam, hogy létezik egy okostelefon, amely magában hordozza a potenciált egy teljes kollekció megtervezéséhez és megvalósításához – mondta Aurélie Fontan. Mindig ambiciózus ötleteim voltak, amelyek feszegették a hagyományos divatipari megoldások határait. Fiatal tervezőként felszabadító érzés volt látni, hogy elképzeléseim hogyan kelnek életre egyetlen eszköz segítségével, amelyet mindig magamnál tarthatok.”

A Mobil Couture kollekció darabjai a progresszív dizájnt helyezik előtérbe, átgondolt alternatívát nyújtanak a fast fashion üzleti modelljére és a legtöbbet hozzák ki a digitális és mobiltechnológiában rejlő lehetőségekből. A ruhák újrahasznosítható bőrből, biológiailag lebomló 3D műanyag rögzítésekkel készültek, a tervezési és gyártási folyamat összesen hat hetet vett igénybe. 

____________

*Az OnShape csak Android eszközökön érhető el