A Vodafone Magyarország frekvenciahasználati jogosultságát is meghosszabította az NMHH

Kütyü Magazin, 2018. december 5. 11:45

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozata alapján a Vodafone Magyarország 2100 MHz-es frekvenciasávban 2019. december 23-ig fennálló frekvenciahasználati jogosultsága 2027. június 23-ig meghosszabbításra került.

A jogosultságot 2004-ben a Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán nyerte el a Vodafone Magyarország. A jogosultság hét és fél évvel történő meghosszabbítására a 2004-es pályázati kiírás ad lehetőséget. A Vodafone Magyarország a jelenleg 3G-s hang és adatszolgáltatásra használt 2100 MHz-es frekvencia tartományban már megkezdte a 4G-s szolgáltatás nyújtását is, a jövőben pedig a tartomány akár 5G-s szolgáltatásra is alkalmas lehet. A Vodafone Magyarország elkötelezett a magyarországi telekommunikációs infrastruktúra, így a mobil és vezetékes hálózatok fejlesztése mellett, az NMHH határozata a 2100 MHz-es frekvencia használati jogosultságának meghosszabbításáról pedig tovább növelte a bizalmat a Vodafone magyarországi befektetési stratégiájában. A társaság célja, hogy a UPC Magyarország korábban bejelentett, az Európai Bizottság mint versenyhatóság jóváhagyását váró felvásárlásával, olyan konvergens szolgáltatóvá váljon, amely kiváló felhasználói élményt nyújtó mobilszolgáltatása mellett országos szinten képes a konvergens szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani, beleértve a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokat is.

A 2100 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság meghosszabbításának egyszeri díja 11 milliárd forint. A sávdíj havi mértéke jelenleg 56.250.000 forint.