Profi GPS profi kerékpárosoknak

Kütyü magazin, 2006. július 28. 00:00
 

Garmin Edge 205 próbaút

Balatoni kerékpáros túránk alkalmával kipróbáltuk a Garmin kifejezetten bringára tervezett két modellje közül a kisebbiket.

Mit nem adtunk volna egy ilyen eszközért, mikor fiatalabb koromban sokat és rendszeresen kerékpároztunk! Olyannyira, hogy diplomamunka címén egy barátom hasonló berendezést tervezett, persze GPS nélkül (90-es évek eleje).

Mirol is van szó? Azon túl, hogy az Edge menet közben mutatja a kerékpáros részére a legfontosabb információkat (sebesség, megtett út, átlagsebesség, stb) még tárolja is ezen értékeket, a pozícióval, magasság adatokkal. f#65533;gy ellenorizheto az edzés intenzitása, összehasonlítható a korábbi felvételekkel, láthatjuk, mennyit fejlodtünk. Mindehhez a Garmin mellékel egy teljes köru Training Center szoftvert is, melynek segítségével edzésterveket is összeállíthatunk. A tárolt adatok letölthetok a MapSource programmal is, valamint célpontok tölthetok rá, amiket iránytus rávezetéssel meg is kereshetünk (geocaching??).

A készülék kezelése a boséges tudása ellenére viszonylag egyszeru. Az elso bekapcsolás utáni alapbeállítások között meglepetésemre magyar menüt is találtam, majd mire a végére értem, már a muholdakat is megtalálta a magas házat között. Persze, ez már Sirf III-as vevő, nem is vesztette el a jelet sem városban, sem erdoben fák között.

Kijelzoje nagy méretu és remekül testreszabható, két képernyot tudunk tetszés szerint kialakítani, megadva az adatmezok számát és mindegyik mezo tartalmát (a két képernyo között oda-vissza válthatunk), emellett a térkép kijelzon is elhelyezhetünk tetszoleges adatokat. Szuper! A kezelogombok kézre esnek és kesztyuvel is könnyedén nyomogathatók.

A gyári adatok 12 órás üzemidot ígérnek, mi 7-8 órát használtuk folyamatosan, ekkor már mutatta a beépített lítium-ion akkumulátor fogyását, de tölteni nem kellett. Számítógépes csatlakozása és töltése egyaránt a mini USB csatlakozóján keresztül töltodik, az USB kábel és a hálózati tölto alaptartozék, ahogy a magyar nyelvu használati útmutató és a kormányra szerelheto rögzíto is. Ez utóbbi talán az Edge leggyengébb pontja, még szerencse, hogy ketto volt belole.

Összességében tökéletes kis szerkezetet sikerült kipróbálni, sot kis túránk alatt nem is tudtuk kihasználni minden lehetoségét, mégis sokkal többet nyújtott, mint bármelyik hagyományos kerékpáros komputer. A leghasznosabb talán a hátralévo távolság és ido kijelzése volt, foleg a nap vége felé.

Rendszeresen és komolyan bringázóknak rendkívül nagy segítséget nyújt az edzésekben.

Gyári jellemzok:

 

Kapcsolódó oldal:

www.garmin.hu