2011, a Samsung Galaxy S II éve - teszt

Markert László, 2012. január 4. 14:00

Rendhagyó készüléktesztünkben egy "régi" telefonról lesz szó, hiszen a Galaxy S II 2011. április 29-én jelent meg, több mint 8 hónappal ezelőtt. Mégis úgy gondoltuk, hogy egy cikk keretein belül lerójuk tiszteletünket az előző év legnagyobb androidos "telefon-durranása" előtt. Másrészt a készülék még most is rendkívül jónak számít, kevés olyan rivális jött ki azóta (talán a Galaxy Nexust leszámítva), ami meg tudná szorongatni.

Száraz adatok

A Galaxy S II-ben kétmagos Cortex-A9 processzor ketyeg 1.2 GHz-en. RAM-ból 1 GB jutott, ROM-ból pedig 16 GB (ami microSD-vel még 32 GB-tal bővíthető). A kijelző 4,3 colos Super AMOLED Plus, van két kamera (8 MPx hátul, 2 MPx elöl), szokásos (802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, aGPS stb.) és nem annyira szokásos (NFC, DLNA, HDMI stb.) perifériák. A telefon tömege 116 gramm, kiterjedése pedig 125,3 x 66,1 x 8,5 mm. Jelenleg 2.3.6-os verziónál jár a Gingerbread rendszer, amit a telefonon találunk, ez azonban csak a kezdet, néhány hónapon belül a Galaxy S II is Ice Cream Sandwich-et (4.0) kap.

 

Kijelző

A Galaxy S II kijelzője egyszerűen gyönyörű. A Super AMOLED Plus technológiának hála kristálytiszta képet láthatunk a Gorilla Glass mögé rejtve, így nem kell aggódni a sérülések miatt sem. A felbontás 480 x 800 pixel, a kijelző pedig 4,3 colos, így nem leszünk esélytelenek mobilverziót nélkülöző weblapok olvasásánál sem. Más telefonokhoz hasonlítva tényleg szembeötlő a különbség, a nagy kijelzőn a képek, videók és alkalmazások mind jól mutatnak. Ugyan elmarad felbontásban és pixelsűrűségben az iPhone híres retina-kijelzőjétől, ez a hétköznapi használat során nem feltűnő.

Teljesítmény, megbízhatóság

A kétmagos processzor, a nagy mennyiségű szabad - felhasználói programok által is elérhető - RAM és a friss Gingerbread együttesen zökkenőmentes működést tesznek lehetővé. Más (egy- és kétmagos) androidos telefonokhoz képest is gyors a Galaxy S II, az alkalmazások szinte azonnal elindulnak, minimális betöltési időre számíthatunk majdnem mindig. (Furcsa volt a Galaxy után újra használni az LG Optimus 2X-emet, nehéz volt megszokni a szinte nulla várakozási időhöz képest a néhány másodpercet.) Az operációs rendszernek is köszönhetően az alkalmazások közötti váltás problémamentes, nem kell mindenféle task-gyilkos appokat telepíteni, hogy a rendszer futási gyorsasága szinten maradjon. A játék, az irodai alkalmazások használata, a böngészés mind-mind villámgyors, egyszer sem tapasztaltam számottevő lassulást a teszt egy hónapja alatt.

A Galaxy S II végig megbízhatóan működött, bár nem tagadom, egy-két naponként - talán a rendkívül intenzív tesztelés hatására - előfordult, hogy a telefon lefagyott vagy kikapcsolt. Karácsony előtt végeztünk egy factory reset nélküli SIM-cserét, ezt követően a fagyások némileg sűrűsödtek. Tanulság: factory reset nélkül ne kezdj el telefont használni! Ezeket a gondokat leszámítva a készülék mindvégig jól működött, más Galaxy-tulajoktól sem hallottam panaszokat.

Ha már teljesítmény és megbízhatóság: akkumulátor és üzemidő. Az 1650 mAh-s aksi a megszokott egy napra elegendő töltést tudja nyújtani, amennyivel nagyobb ez a mAh-érték a riválisoknál, annyival nagyobb a kijelző (és így a fogyasztás is). Nem annyira intenzív használat mellett előfordult, hogy este nem kellett azonnal tölteni a telefont, de ez a maximum, amire számíthatunk.

 

Kézben

Nekem először furcsa volt a műanyag hátlap, azt hittem, "szappantartó-érzés" fog társulni a telefon használatóhoz. Semmi ilyesmiről nincs azonban szó. A készülékház tökéletes minőséget képvisel, semmi hézag, nem recseg-ropog. Kézben tartani a Galaxy-t egyszerűen jó és exkluzív érzés, ha egyáltalán létezik ilyen. A nagy kijelző értelemszerűen nagy magassággal és szélességgel jár, ezért kárpótól minket azonban a szinte hihetetlen vastagság - hívhatjuk vékonyságnak is. A rivális telefonokhoz képest a tömeg 20-30 grammal kisebb, ez nem tűnik soknak, de pont annyit számít, hogy egy kézzel is könnyen tartható a telefon - például az ágyban, háton fekve, videókat nézve.

Egy kis kitekintés - eladások

Miért írtam azt, hogy 2011 a Galaxy S II éve volt? Megjelenését követően a telefon sorra döntötte meg elődeinek és riválisainak eladási rekordjait. 55 nap alatt érte el a Samsung a 3 millió, 85 nap alatt az 5 millió, 117 nap alatt pedig a 8 millió eladott telefont. Szeptember végén jelentették, hogy átlépték a 10 millió eladott készüléket, az azóta eltelt három hónapban - benne a karácsonyi szezonnal - bizonyára további milliókat adhatunk ezekhez a számokhoz.

 

Ár-érték arány

A Galaxy S II még mindig az egyik legjobb androidos telefon, amit kapni lehet. Az árát ehhez mérik a szolgáltatók is, mindhárom operátor kínálatában elérhető feltöltőkártyás és előfiztetéses formában is. Feltöltőkártyával 140.000 forint fölötti árra számíthatunk, előfizetéstől függően 30.000-70.000 forint a legkevesebb, amit egy összegben ki kell fizetni. Ha figyelembe vesszük a készülék specifikációját, láthatjuk, hogy egy felsőkategóriás telefonhoz juthatunk hozzá elérhető áron.