Samsung Galaxy S III mini teszt

Kupeczky Márk, 2013. január 15. 16:28

Az ünnepek alatt szerkesztőségünkben járt a Samsung Galaxy S3 kistestvére, az S3 mini. Márványfehér színben, Android 4.1 JellyBean-nel a fedélzetén érkezett, sok kis extrával és az S3 már bevált formatervének kicsinyített másával.

Bevezető/Tartozékok

Fehér, kisméretű OEM dobozban érkezett hozzánk a készülék, ezért nem számítottam sok tartozékra. Ennek ellenére USB kábel, töltő és egy fehér színű füles is volt a dobozban. A füleshez különböző méretű betéteket is találtunk, tehát a gyártónál megfelelően gondoskodtak az ellátásról, ami dicséretes.

 

 

Külső

„A méret a lényeg”, tartja a mondás, azonban ez nem feltétlenül igaz a mobilkészülékekre, sokaknak ezért sem tetszett az S3 túlzott mérete. Számukra lehet  jó választás az S3 mini, mivel egy átlagos kezű ember is kényelmesen tarthatja kezében és kezelheti ezt a készüléket.

Az S3 mini külseje szinte megegyezik a nagytestvérével, azzal a különbséggel, hogy a közelség szenzor és az előlapi kamera az ellentétes oldalon kapott helyet. Itt ki is emelném a fő különbséget ezen a téren, miszerint nincs indikátor LED és fényérzékelő sem.

A telefon kijelzője egy 4”-os, 800 x 480 pixel felbontású, 16millió szín megjelenítésére képes Super AMOLED panel, mely kellemes méretű és gyönyörű, színekkel teli megjelenítést biztosít. Örömben az üröm, hogy PenTile mátrixos megoldással van dolgunk, de ez csak azt fogja zavarni, aki 10 centiről vizslatja a kijelzőn elterülő tartalmat. A készülék előlapján egy fizikai Home gomb és két kapacitív gomb („menu” és „back”) található. Az érintésérzékeny gombok a háttérvilágítás nélkül nem is látszanak, így nem zavarják az embert böngészés közben, de éppen ezért első használatkor még szokni kell, melyik oldalon melyik funkció van.

 

 

A készülék bal oldalán találhatók a hangerő szabályzó gombok, a jobb oldalon a lezáró/kikapcsoló gomb, a tetején a jack kimenet, az alján pedig a Samsung saját csatlakozója. Lehet, hogy csak az én hibám és saját megrögződésem a szimmetria keresése, de számomra néha gondot jelentett, hogy a lock gomb nem azonos magasságban van a hangerőszabályzókkal vagy fordítva, ha jobban tetszik, de persze hamar hozzá lehet ehhez szokni.

A készülék hátoldala teljesen letisztult, íves, fényes műanyagból készült. Felső részen középen az 5MP-es autofókuszos, LED villanóval ellátott kamera kapott helyett, mellette balra egy kis hangszóró szolgáltatja nekünk a megfelelő hangzást. A hátlap könnyen eltávolítható és visszatehető, erre szükség is van, amennyiben memóriakártyával szeretnénk bővíteni a készülék tárhelyét.

Az összeszerelési minőség kifogásolhatatlan, se egy reccsenés, ropogás vagy hézag, minden a helyén, ahogy annak lenni kell. Kezünkbe fogva érezhetjük, hogy ez egy jó készülék, amiből nem spórolták ki az anyagot.

 

Hardver

A készülék lelke egy ST-Ericsson NovaThor U8500 lapkakészlet, ami magában foglal egy 1GHz-es kétmagos processzort és egy Mali-400MP grafikus egységet, tehát itt ütközik vissza, hogy az S3 mini csak az S3 kistestvére. A memóriával nem spóroltak, 1GB RAM és 8GB belső tárhely került a készülékbe, utóbbit bővíthetjük MicroSD kártyával. Ez a vas bőségesen elegendő bármire, mindennapi alkalmazásokra és akár 3D-s játékok (mint pl. az NFL PRO 2012) akadásmentes futtatására is.

Néhány szintetikus teszt eredménye:

AnTuTu Benchmark:

6990

Linpack for Android (single):

29.426 MFLOPS/2.85 s

Linpack for Android (multi):

44.48 MFLOPS/3.79 s

Smartbench 2012 Prod.:

1928

Smartbench 2012 Games:

1929

Quadrant 2.1.1:

2862 pont

 

A hátlapot eltávolítva egy 1500mAh-ás akkumulátort és egy manapság okostelefonokban egyre kevésbe használt normál SIM foglalatot találunk. A telepet kivéve a MicroSD kártya helye is elénk tárul. Az akkumulátor körülbelül 2-2,5 napot bír közepesen intenzív használat mellett (böngészés, alkalmazások és játék).

 

 

Hálózat terén 3G és HSUPA kommunikációra is képes, tehát a sebesség nem a készüléken fog múlni. 2,4, és 5GHz-en is működő WiFi (802.11 a/b/g/n), illetve Bluetooth modul is társult az adatkommunikációs repertoárhoz.

A készülékben accelerometer, geo-magnetic, gyro-sensor, proximity sensor is helyet kapott, de ahogy a cikkben már említettem, a fényérzékelő hiányzik.