Magyar techcégek a CES-en

Kütyü Magazin - 2013. december 18.

Több magyar fejlesztőcég is megmutatja magát a világnak az év legpezsgőbb digitális trend seregszemléjén Las Vegasban. A GPS Tuner, a Leonar3Do és az Xdorid már büszkélkedhet nemzetközi sikerekkel, a CES pedig meghozhatja számukra az igazi áttörést, ahol a szakma legbefolyásosabb képviselői is jelen lesznek.

A Nemzetközi CES hagyományosan az etalont jelenti a tech világ számára: az elektronikai csúcsrendezvény reflektorként világít rá a közeljövő meghatározó digitális trendjeire. Az év elején Las Vegasban közel 3200 kiállító – köztük ambiciózus magyar cégek  összesen mintegy 20.000 technológiai újdonságot mutat be a szakmai nagyközönségnek.

A 2014-es CES a startup cégek számára is az „ígéret földje” lesz. A teljes digitális spektrumot lefedő 20 TechZóna közül az Eureka Park ad otthont az induló technológiai vállalkozásoknak. A kiállításon több ezer kockázati tőkecég vesz részt keresve a leginnovatívabb ötleteket és a potenciális befektetési lehetőségeket. Az esemény óriási lehetőséget jelent a nagypályára lépésre és ezt több magyar cég is felismerte.

„A CES több ezer cég számára jelenti a kapcsolatépítés lehetőségét globális piaci szereplőkkel. A kiállítók közül sokan azért jönnek el, hogy az egész elkövetkező esztendőt meghatározó üzleteket kössenek. Abban is biztosak lehetünk, hogy a CES-en, ahogy eddig minden évben, előtérbe kerülnek olyan új technológiák, amelyek meghatározzák majd az iparág jövőjét” – mondta Shawn DuBravac, a CES vezető közgazdásza és szenior kutatási igazgatója.

Versenyképes magyarok: 3D, navigáció és vizualizációs keresőmotor 

A 3D tervezést és modellezést forradalmasító Leonar3Do már rutinos résztvevő a CES-en: a cég immár harmadik alkalommal viszi el Las Vegasba fejlesztéseit. A virtuális térben való munkát teljesen új alapokra helyező fejlesztések közül a legújabb a Leopoly, ami koncepciójában ötvözi a prezi.com-ot a 3D rajzolással: webes alapon egyfajta közösségi oldalként teszi lehetővé bárki számára a digitális rajzolást és együttdolgozást. Egyben a legkönnyebb megoldást kínálja a 3D nyomtatásra szánt tárgyak megformázásához azoknak is, akik sem a 3D nyomtatással, sem a modellezéssel nem találkoztak korábban.

 

 

A GPS Tuner szintén rendelkezik már tapasztalatokkal a Las Vegas-i tech szupershow kapcsán: a cég évek óta rendszeres kiállító a CES-en. A hazai fejlesztőműhely már jelentős nemzetközi sikereket tudhat a háta mögött, kerékpáros navigációs szoftverével több országban is piacvezető. Szabadtéri (nem autós) navigációs alkalmazásai egyaránt elérhetők GPS eszközökre, Androidra, iPhone-ra és Windows Phone-ra.

Harmadikként az Xdroid képviseli hazánkat a digitális világ nyüzsgő globális színpadán. Az első alkalommal kiállító cég a mesterséges intelligencia és az adatbányászat terén kínál nemzetközileg is egyedi, hazai fejlesztésű megoldásokat. A magyar piacon elsősorban beszéd és érzelemfelismerő technológiákkal, üzleti előrejelző megoldásokkal foglalkozó Xdroid új területeken is szeretne nemzetközi sikereket elérni. A kiállításra a cég a BinPad nevű, teljesen unikális, vizualizációs keresőmotor alkalmazással készül. 

A globális technológiai színtér jelenlegi és potenciális nagyágyúit 2014. január 7-10. között fogadja Las Vegas, ahol a CES 150 országból mintegy 150.000 iparági szakembert és szakújságíró vár. 

 

Vissza