PC kapacitás egy memóriakártyában

Czipperer Dia - 2014. szeptember 16.

Nem mindennapi tárolókapacitással felvértezett memóriakártyáról rántotta le a leplet a SanDisk. A világ első, 512 gigabájtos SD kártyája nem is az olcsó kategória képviselője.

A SanDisk bemutatta az Extreme Pro SDXC card (UHS-1) névre hallgató SD kártyáját, mely a világon elsőként képes 512 GB adat tárolására. Ez több mint fél terrabyte: a legtöbb PC alapkapictása ennél jóval kevesebb. A legtöbb Ultrabook és a MacBook Air is csupán ennek töredékét kínálja kezdőkapacitásként (128 gigabájt), de általában véve a PC-k tekintetében is jónak számít már ilyen háttértár.

A kártya képes 4K videók rögzítésére, és rendkívül gyors adatátviteli sebességet kínál. Megszakítás nélkül, 95MB/s sebességgel rögzíti a felvételeket. Emellett strapabíró is, jól tűri a kiképzést földön és vízen egyaránt. Nemcsak víz-és ütésálló, de a röngtensugár sem tesz kárt benne. Ezt a gyártó élethosszig tartó garanciával erősíti.

Közel tíz évvel ezelőtt, 2003-ban még szinte elképzelhetetlennek tűnt ekkora mennyiségű adat tárolása. A SanDisk első memóriakártyája is mindössze 512 megás volt.

A nagy tárhely árát is meg kell fizetni. Nem lesz túl olcsó: 800 dolláros áron kerül forgalomba (közel 200 ezer forint).

 

Forrás: TheVerge.com, Mashable.com

Vissza