Hátulról is látható az LG szupervékony OLED kijelzőjének képe

Kütyü Magazin - 2016. március 1.

Az LG Electronics (LG) a kereskedelmi célú kijelzők Amszterdamban tartott négynapos szakkiállításán, az Integrated Systems Europe (ISE) 2016-on olyan egyedülálló termékeket mutatott be, mint a hátulról nézve is látható képet megjelenítő OLED képernyő, az 58:9-es képarányú „Ultra Stretch” kijelző, vagy a webOS operációs rendszerre épülő intuitív eszközök.

Miután az OLED kijelzők háttérvilágítás nélkül bocsátanak ki fényt, sokkal pontosabb színvisszaadásra képesek, így rendkívül valósághű képminőséget nyújtanak. Az OLED technológia további sajátossága, hogy a betekintési szögtől függetlenül képes a torzításmentes színmegjelenítésre.

A kiállításon az LG egy olyan kijelzőtípusra helyezte a legnagyobb hangsúlyt, amelyen a megjelenített képek, információk ― mivel rendkívül vékony, gyakorlatilag papírlap vastagságú eszközről van szó ― mindkét oldalról, azaz elölről és hátulról nézve is láthatók. Szokatlan kialakítását és magas szintű helytakarékosságát látva nem csoda, hogy ez a készülék számos látogató érdeklődését felkeltette. 

Szintén nagy feltűnést keltettek a szokatlan formájú ― hullámos vagy hajlított ― kijelzők. Az OLED kijelzők hagyományos LCD paneleknél jóval vékonyabb kialakítása teszi lehetővé azt, hogy ezekből karcsú, ívelt termékek készüljenek.

Az LG a kiállításon bemutatta az „Ultra Stretch”, azaz ultraszéles kijelzőt is, amely eddig soha nem látott, 58:9-es képaránnyal készül. Ezeket a 2148 mm széles és 335 mm magas paneleket vízszintesen és függőlegesen is lehet használni: az LG számos felhasználási lehetőséget mutatott be a standján. Az „Ultra Stretch" kijelzők jól használhatók például a repülőtereken, cégek üdvözlőtáblájaként, vagy üzletek digitális hirdetőtáblájaként. A képernyő nagy mérete és nagy felbontása révén tisztán és pontosan képes megjeleníteni nagy mennyiségű információt, egyetlen kijelzőn. 

Az LG az ISE-n számos, a webOS operációs rendszerre épülő intuitív és kiválóan használható megoldást is bemutatott. Azzal, hogy a webOS rendszerrel működő digitális kijelzők WiFi-kapcsolattal is rendelkeznek, könnyen összekapcsolhatók más okoseszközökkel, azaz okostelefonokkal vagy tabletekkel. Ha például ezt az eszközt egy étteremben használják, az választék, az étlap és a tápanyagösszetétel-információk is megjeleníthetők a kijelzőn, majd könnyen frissíthetők is egy okoseszköz segítségével.

„A piac többi szereplőjéhez képest merőben eltérő termékeket és szolgáltatásokat kínálunk, kiváló képminőséggel és kiemelkedő technológiai színvonalon” ― mondta Kwon Soon-hwang, az LG Electronics alelnöke és az információs kijelző üzletág vezetője.

Vissza