A Samsung ívelt monitorjai bizonyítottan kímélik a szemet

Kütyü Magazin - 2016. május 30.

A Samsung Electronics élvonalbeli SE790C ívelt monitorja kényelmesebb és kevésbé megerőltető vizuális élményt nyújt a felhasználóknak, mint a síkképernyős monitorok – állapította meg a Harvard Medical School egy nemrég készített tanulmánya.

A „Síkképernyős és ívelt monitorok összehasonlítása: az intenzív vizuális keresési feladatok által okozott szemkifáradás” (”Comparison of Flat and Curved Monitors: Eyestrain Caused by Intensive Visual Search Task”) című tanulmány eredményeit a Society of Information Display (SID) ”Kijelzők hete” (”Display week”) nevű éves rendezvényén ismertették, amelyet a múlt héten rendeztek meg San Franciscóban. A Harvard Medical School dr. Eli Peli és dr. Gang Luo által vezetett kutatócsoportja az ívelt monitorokkal kapcsolatos eredményeket a rendezvény május 26-i „Ívelt és 3D-s kijelzők” (”Curved and 3D Displays”) nevű kutatási szekciójában mutatta be.

A Harvard Medical School Schepens Szemészeti Kutatóintézetének (”Schepens Eye Research Institute, Massachusetts Eye and Ear”) munkatársai a számítógépes kijelzők használatával járó egészségügyi hatásokat kutatták és felmérték, hogyan lehet csökkenteni a számítógépes-látás szindróma (computer vision syndrome, CVS) tüneteit ívelt monitorok használatával. A kutatás során a Harvard Medical School munkatársai a Samsung 34 colos SE790C ívelt monitorján, illetve egy ehhez a modellhez hasonló kategóriájú, de síkképernyős készüléken vetítettek tartalmakat 20/20-as vagy annál is jobb közeli látásélességgel bíró vizsgálati alanyoknak. 

A résztvevők a megtekintés előtt és után is kérdőívet töltettek ki, amelyben 22 különféle látástünettel kapcsolatban mérték fel a kényelmi szintjüket. A szigorú statisztikai vizsgálat megmutatta, hogy az ívelt monitorokhoz képest a síkképernyős monitorok esetén szignifikánsan több résztvevő számolt be bizonyos tünetek rosszabbodásáról: így például a szem túlterheltségéről, fókuszálási nehézségekről, homályos látásról vagy a szem kifáradásáról. 

„Az innovatív tervezéssel és a számos felhasználóbarát funkcióval a Samsung ívelt monitorjait arra optimalizáltuk, hogy a lehető legvonzóbb, kényelmes és élénk vizuális élményt nyújtsák” – mondta Seog-gi Kim, a Samsung Electronics Vizuális kijelzők üzletágának alelnöke. – „A Harvard Medical School tanulmánya visszajelzés számunkra, hogy betartottuk az ígéretünket, miszerint olyan kiváló minőségű vizuális környezetet teremtünk, amely kisebb igénybevétellel jár és élvezetesebb is. Ezután is törekedni fogunk az olyan újítások bevezetésére, amelyek túlmutatnak vevőink elvárásain.”

A hagyományos síkképernyős kijelzők esetében a középpont és a szélek betekintési távolsága változó. Ezzel szemben a Samsung SE790C kijelzők formája illeszkedik az emberi szem alakjához, így minden szögből közel azonos betekintési távolságot biztosítanak. A kávától káváig tartó, 3000 mm-es görbületi sugarú ív átfogó és teljes vizuális élményt nyújt, így a felhasználók kényelmesen belefeledkezhetnek a képbe. Széles látószögével, a kategóriában legjobb, 3000:1 statikus kontrasztarányával és azáltal, hogy képes csökkenteni a külső fények okozta interferenciát, az SE790C kijelző kivételes képminőséget és teljesítményt biztosít még az olyan hosszú igénybevétel során is, mint a játék vagy filmnézés. 

Vissza