CES 2017: Otthonainkat és városainkat is okossá teszi a Bosch

Kütyü Magazin - 2017. január 2.

A Bosch a Las Vegasban tartott CES 2017 (Consumer Electronics Show) kiállításon, 2017. január 5–8. között mutatja be, hogy a tárgyak a hálózatba kapcsolás jóvoltából miként válhatnak hatékony partnerré, személyi asszisztenssé. A technológiai vállalat innovatív megoldásai az okosotthonokat és okosvárosokat érintő fejlesztésekkel nemcsak egyszerűbbé, hanem biztonságosabbá is teszik a hétköznapokat.

Okosotthonok: egyszerűbb és biztonságosabb élet

Kibővített Smart Home System: a Bosch Smart Home System okosotthon-rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználó a ház, illetve a lakás különböző hálózatba kapcsolt berendezéseit egyetlen alkalmazással vezérelje. A CES-kiállításon a Bosch a szituációmenedzserrel a rendszer kibővített funkcióit mutatja be. 

A szituációmenedzserrel a hálózatba kapcsolt otthon még inkább élményszerűvé válik, ami nagyban megkönnyítheti a felhasználó hétköznapjait: például amikor a lakó elmegy otthonról, nem kell külön egyesével leellenőriznie, hogy valóban kikapcsolta-e például a fűtést, az elektromos berendezéseket és a világítást. A Bosch Smart Home alkalmazás szituációmenedzser funkciója átveszi az ilyen mindennapos rutinfeladatokat, s azok könnyedén, egyetlen ujjmozdulattal elvégezhetők.

Nagyobb otthoni biztonság: a 360 fokos látószögű beltéri kamerával és az Eyes kültéri kamerával a felhasználó bármikor – a világ bármely pontjáról – szemmel tarthatja, hogy mi történik otthon, a négy fal között. (A 360 fokos látószögű beltéri kamera objektívje egyetlen gombnyomásra visszasüllyeszthető a berendezés házába.) 

Az Eyes kültéri kamera ráadásul több egy egyszerű kameránál: egyetlen intelligens készülékben fény- és mozgásérzékelőt, valamint kaputelefont is egyesít. Mindez a Bosch Twinguard füstérzékelő levegőminőség-érzékelővel kiegészítve hatalmas biztonsági többletet biztosíthat, ami kettős optikai füstérzékelőjével a veszélyhelyzeteket nagyobb pontossággal ismeri fel, és így egyrészt nagyobb biztonsággal is riaszt, másrészt a téves riasztásokat is elkerüli. 

Személyi asszisztens a konyhában: a My Kitchen Elf („Az én konyhai manóm”, röviden Mykie) egy személyes konyhai asszisztens, amely okos „beszélgetőpartnerként” a konyhában áll készenlétben. A felhasználó hangvezérléssel kezelheti, Mykie pedig meghallgatja, válaszol a kérdéseire és segíti őt a mindennapok számos témájában. Mykie például tudja azt, hogy éppen milyen alapanyagok találhatók meg a hűtőszekrényben, és, hogy a süteménynek mennyi ideig kell még sülnie. 

Okosvárosok: jobb életminőség, fokozott energiahatékonyság és biztonság

Közösségi adatokon alapuló parkolás: a közösségi adatokon alapuló parkolással a Bosch a parkolóhely keresésének terhét veszi le az autósok válláról. Az autóba telepített ultrahangos érzékelők a normál közlekedés során felismerik a szabad parkolóhelyeket, a rögzített adatokat pedig a jármű egy digitális térképre tölti fel. A Bosch nagy teljesítményű algoritmusai elemzik az adatok valószerűségét, és előrejelzik a parkolóhelyekkel kapcsolatos helyzetet. A közelben tartózkodó járművek ezután valós időben férnek hozzá a digitális térképhez, így a vezetők célzottan haladhatnak a szabad parkolóhelyek felé. 

Az Amerikai Egyesült Államokban az első kísérleti alkalmazásokat 2017-ben kezdik meg, a Mercedes-Benzzel közösen a Bosch a közösségi adatokon alapuló parkolást Stuttgart térségében jelenleg is teszteli.

Vivatar: az új Vivatar alkalmazás egy digitális védőangyal például egy kihalt parkban végzett kései szabadidősport közben, vagy a kisgyerekünknek, mikor estefelé jön haza egy különóráról. A felhasználókat a Vivatarnak köszönhetően, GPS és chat segítségével „kísérhetik el” a családtagjaik vagy barátaik, ha esetleg nem éreznék magukat biztonságban. Az applikációnak köszönhetően valós időben chatelhetnek és GPS-nyomvonalon is követhetik az útvonalat. Veszély esetén pedig egyetlen gombnyomással segítséget hívhatnak a Bosch segélyközpontján keresztül.

Megoldások okosvárosok számára: a Bosch a CES-kiállításon okosváros-megoldásokat is bemutat a mobilitás, az energia, az épülettechnika, a biztonság és az e-közigazgatás területén. A mobilitás terén ezek a folyamatos környezetvédelmi felügyelet, a hálózatba kapcsolt parkolás, a flottamenedzsment, az e-mobilitás és az intermodális, a különböző közlekedési módokat kombináló közlekedés. Az energiahatékonyság témakörében ezek a virtuális erőművek, az energiatakarékos fűtőberendezések, vízmelegítők és hűtőrendszerek, valamint az energiatárolók. 

Biztonsági megoldásként a vállalat átfogó tűzvédelmi, beléptető és videomegfigyelő rendszereket is kínál, míg lakóépületekhez a Bosch okosotthon-technológiát és hálózatba kapcsolt háztartási berendezéseket nyújt.

A Bosch a CES-szakvásáron a központi csarnok 14128. standján található majd meg.

Vissza