Mi az a szex? Ha lefeküdtünk, akkor járunk?

Kütyü Magazin - 2017. február 2.

Elindult a Yelon szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal, ami a 10–18 éves fiatalok testképével, kapcsolataival, szexualitásával összefüggő kérdéseire igyekszik tényszerű válaszokat adni. 

Az anonim chaten a fiatalok névtelenül tehetik fel kérdéseiket, és személyre szabott válaszokat kapnak a Yelon képzett szakembereitől. A yelon.hu/szuloknek oldalon a felnőttek, tanárok, családtagok találnak tabumentes, tényszerű válaszokat a szexuális nevelés kényes kérdéseire. A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány projektje, és a Telenor támogatásával jöhetett létre.

Az elmúlt 10 évben született gyerekek már az anyaméhben elkezdik az online életet, amikor a szüleik az ultrahangképet kiposztolják a közösségi médiában. Az első internetes élményre pedig már 2 éves koruk előtt sor kerül online mesenézés, zenehallgatás, telefonálás formájában. Számukra maguktól értetődő, hogy a fenti kérdésekre a választ az interneten keresik. Az iskolai felvilágosító órák a gyerekek harmada számára „túl későn” történnek, ezzel szemben az európai statisztikák szerint a 7–10 éves korosztály 3. leggyakoribb keresőszava a pornó. A gyerekek természetes módon érdeklődnek a saját és a másik teste iránt, de megfelelő információforrás hiányában tudásvágyuk veszélyes helyzetekbe sodorhatja őket.

Te kinek tetted fel ezeket a kérdéseket kamaszkorodban?

  • Mi az a szex?
  • Ha sokat borotválkozom, sűrűbb lesz a szakállam?
  • Az osztálytársam már használ dezodort, nekem is kellene?
  • 14 éves vagyok, és még nem jött meg. Akkor már soha nem is fog?
  • Hogy mondjam meg a szüleimnek, hogy a barátomnál szeretnék aludni?
  • Még mindig szeretem. Mit csináljak?

Ott szerezhetnek megbízható információt a fiatalok, ahol amúgy is idejüket töltik

A Telenor egy közelmúltban végzett felmérése szerint a 6–15 éves gyerekek 87%-a rendelkezik valamilyen mobiltelefonnal, több mint háromnegyedük (83%) zsebében pedig már internetezésre is alkalmas okostelefon lapul. Ez hatalmas lehetőség a fiatalok számára, hogy az őket érdeklő témákban információhoz jussanak, ugyanakkor sokszor nehéz megítélni egy információforrás hitelességét. A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány csapatát alkotó, gyermekjogban és gyermekvédelemben komoly múlttal rendelkező szakemberek már kezdeti lépésektől fiatalok bevonásával fejlesztették ki a 10–18 éves korosztályt célzó online szexedukációs felületet, a yelon.hu-t és a Yelon okostelefon-alkalmazást. A yelon.hu/szuloknek oldal a szülőket, pedagógusokat, gondozókat, felelős felnőtteket szólítja meg a szexuális felvilágosítás és nevelés mindazon kényes kérdésével kapcsolatban, amelyekre sokszor nehezen találnak tabumentes és tényszerű válaszokat. A 2016 novemberében indult, sikeres kísérleti időszakot követően most szélesebb közönség felé nyit a program.

„A szolgáltatással a gyerekek az ország bármely pontján életkoruknak megfelelő, hiteles információhoz juthatnak az őket legjobban érdeklő témákról, a testi változástól a párkapcsolati kérdéseken át a pornóig. Az oldal eddig tesztüzemmódban működött, de 2017 februárjától hetente frissülő új tartalmakkal és meghatározott napokon anonim chatszolgáltatással várjuk a tizenéveseket, akiknek kérdéseire az Alapítvány képzett felnőtt önkéntesei válaszolnak.” – mondta dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetője.

„A fiataloknak már természetes, hogy szinte bárhol elérhetik az internetet, és az okoseszközök is a mindennapjaik részévé váltak. Több kezdeményezésünkkel is támogatjuk a jövő generáció digitális képességinek fejlődését, illetve segítjük őket a tudatos internetezésben, a hiteles információszerzésben. Ezért is volt egyértelmű, hogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Yelon projektje mögé állunk, amiben az alapítvány szakembereinek kiemelkedő szakmai háttere a mobiltechnológiával társul – és a fiatalok profitálhatnak belőle.” – emelte ki Banovic Aleksandra, a Telenor lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A kísérleti időszak eredményei ígéretesek

A novemberi indulás óta az oldalt 7000-en keresték fel, és 25 alkalom keretében több mint 400-an használták a chatet, amiben jelenleg 20 képzett chatügyelő dolgozik. A Yelon ítélkezés nélkül kezel sokszor tabunak számító témákat. A remények szerint a tizenévesek a honlap, illetve az alkalmazás használatával és a chaten testükről, érzéseikről, szexualitásokról feltett kérdéseikkel rövid idő alatt igazolják majd ennek az online szolgáltatásnak a létjogosultságát.

A Yelon alkalmazás letölthető:

Apple App Store: http://bit.ly/Yelon-App-Store

Google Play: http://bit.ly/Yelon-Google-Play

Vissza