Az 5G előfizetések száma 2025-re elérheti a 2,6 milliárdot

Kütyü Magazin - 2019. november 26.

Az Ericsson várakozásai szerint hat éven belül az 5G előfizetések száma 2,6 milliárdra nőhet, a szolgáltatás lendületes terjedése és az 5G ökoszisztéma gyors fejlődése miatt. Az előrejelzés – az Ericsson számos más, 2025-re szóló becslésével és előrejelzésével együtt – az Ericsson Mobilitási Jelentés 2019. novemberi kiadásában olvasható.

  • Az 5G lakossági lefedettsége 2025-re elérheti a 65 százalékot, és a globális adatforgalom 45 százaléka 5G hálózatokon bonyolódik majd
  • Az okostelefon felhasználók átlagos havi adatforgalma 2025-re a jelenlegi 7,2 GB-ról 24 GB-ra emelkedik a videóhasználat népszerűségének növekedése és az új szolgáltatások megjelenése miatt
  • A mobil IoT kapcsolatok száma a mostani 1,3 milliárdról várhatóan 5 milliárdra emelkedik 2025 végére

 

Az okostelefon felhasználók átlagos havi adatforgalma a jelenlegi 7,2 GB-ról 24 GB-ra emelkedik 2025 végére, részben az olyan új fogyasztói szokások elterjedése miatt, mint a virtuális valóság (VR) videóstreaming. A havi 7,2 GB adatforgalom napi 21 perc HD videótartalom megtekintésével egyenlő, míg a 24 GB már napi 30 perc HD videóstreaminget és további 6 perc VR továbbítást tesz lehetővé. 

A jelentés szerint az 5G globális lakossági lefedettsége 2025-re 65 százalék lehet, és a globális adatforgalom 45 százaléka 5G hálózatokon fog bonyolódni. 

2019-ben számos vezető távközlési szolgáltató Ázsiában, Ausztráliában, Európában, a Közel-Keleten és Észak-Amerikában elindította 5G hálózatát. Dél-Koreában a 2019. áprilisi indulás óta rohamosan nő az 5G előfizetések száma, és 2019. szeptember végéig az ország távközlési szolgáltatóinál összesen több mint 3 millió 5G előfizetést regisztráltak. 

Miután október végén Kínában is elindult az 5G szolgáltatás, az 5G előfizetések idei év végi számára vonatkozó prognózis 10 millióról 13 millióra emelkedett. 

„Bíztató azt látni, hogy az 5G támogatása szinte minden eszköz piacán megjelent. 2020-ban az 5G kompatibilis készülékek tömegesen fognak megjelenni, ami további lökést ad az 5G terjedésének – mondta el Fredrik Jejdling, az Ericsson és hálózati technológiákért felelős alelnöke. – Mára már nem kérdés, hogy az 5G kínálta előnyöket és új szolgáltatásokat a lakossági és céges felhasználók számára releváns alkalmazások formájába lehet-e önteni – az egyetlen kérdés, hogy mikor. Mivel a 4G a világ számos országában továbbra is kiemelt szerepet játszik majd, a hálózatok modernizálása kulcsfontosságú a technológiai változások bekövetkezéséhez.”

A jelenlegi lendület alapján az 5G elterjedése várhatóan sokkal gyorsabb lesz, mint az LTE esetében. A leggyorsabban Észak-Amerikában várható, ahol az előrejelzés szerint 2025 végére a mobilelőfizetések 74 százaléka 5G-re szól majd. Észak-kelet Ázsia 56 százalékkal a második, míg Európa 55 százalékkal a harmadik helyen áll. 

A jelentés részletesen vizsgálja a szolgáltatók által kínált tarifacsomagokat is, rámutatva, hogy az újonnan indított 5G szolgáltatást a társaságok átlagosan 20 százalékkal drágább csomagban tudják értékesíteni, mint a korábbi 4G szolgáltatásokat.

A jelentésben szereplő további előrejelzések: a mobil IoT kapcsolatok 2025 végi globális száma 5 milliárd lehet, a 2019 végi 1,3 milliárddal szemben – azaz éves 25 százalékos növekedés várható. Az NB-IoT és a Cat-M technológiák ezen mobil IoT kapcsolatok 52 százalékát adják majd. 

Az előző évhez viszonyított forgalomnövekedés 2019 harmadik negyedévében magas, 68 százalék volt, az alábbi fő tényezők miatt: okostelefon előfizetések növekvő száma Indiában, egy okostelefonra jutó átlagos havi adatforgalom növekedése Kínában, jobb készülékek, nagy adatforgalmat generáló tartalmak terjedése, megfizethetőbb előfizetési díjak.

Az Ericsson világszerte a mai napig 75 kereskedelmi 5G megállapodást kötött, illetve már 23 élő 5G hálózatot működtet mobilszolgáltatókkal közösen.

Vissza