A Zyxel is beszáll az EU ingyenes WiFi programjába

Kütyü Magazin - 2020. július 19.

A Zyxel Networks bejelentette részvételét a WiFi4EU mozgalom elősegítésében. A program az Európai Bizottság kezdeményezése, amelyben az önkormányzatoknak nyújtanak segítséget az ingyenes WiFi hozzáférés kialakításához közparkokban, könyvtárakban vagy egészségügyi központokban. 

A vezeték nélküli kapcsolat ma már napjaink szerves részévé vált, és nagy hatással van többek között a kultúrára és a turizmusra is. A WiFi4EU kezdeményezésnek köszönhetően a helyi vállalkozók, lakosok és turisták számára egyaránt elérhető lesz az ingyenes nyilvános WiFi szerte Európában. A Zyxel és partnerei két ilyen tesztet indítottak spanyol városokban azzal a céllal, hogy ezt követően 17 további spanyol és közép-európai helyszínen, majd Európa további részein is bevezethessék.

A városoknak kell kezdeményezni a támogatást

Az Octopus WiFi-vel való partneri együttműködés keretében a Zyxel garantálja az EU vizuális megjelenésére, illetve a felhasználásra és a hálózatiminőségére vonatkozó elvárásokat. Emellett, mivel nyilvános WiFi hálózatokról van szó, minden felhasználó számára megfelel az adatok feldolgozására és tárolására vonatkozó szabálynak (GDPR) is. A WiFi4EU kezdeményezésben való részvételhez a városoknak kérelmezniük kell a támogatást, és meg kell jelölniük azt a megfelelő beszállítót, aki képes telepíteni a szükséges eszközöket. Az elfogadást követően a beszállító megkapja a támogatást, és megkezdi a hálózat kiépítését. A támogatás fedezi a szükséges eszközök beszerzését, ideértve a hozzáférési pontokat, kábeleket és switcheket.

A WiFi4EU támogatási csomag elemei

A vezeték nélküli hálózat egy Cloud platformon keresztül működik Saas szolgáltatásként, különféle szintű licenc lehetőségekkel, anélkül, hogy további hardver eszközök beszerzésére lenne szükség. Mindemellett a Zyxel legfrissebb WiFi 6 megoldásai - a WAX510D és a NWA110AX – fogják kiszolgálni majd a kezdeményezést. A platform multi-vendor jellegű, így könnyen integrálható a piacon lévő legtöbb WLAN szolgáltató megoldásaival. Mivel a kezdeményezés még a tesztelési szakaszban van, a vendorok hozzáférhetnek a forgalmi és felhasználási riportokhoz a hálózati forgalom megvizsgálása és az esetleges szűk keresztmetszetek beazonosítása érdekében. A csomag részeként a szolgáltatók elindították a WiFi4EU Portált, ami 24 előre meghatározott nyelvi kódot is támogat, ami a turisták miatt különösen fontos.

„A nyelvi kódok széles skálájának köszönhetően könnyű lesz bevezetni a rendszert Európában, hiszen a hálózat és a hozzá tartozó platformok eleve kompatibilisek a legfőbb európai városokkal” – mondta Treso Tamás, a Zyxel magyarországi vezetője. Hozzátette: „Azok számára, akik elutaznak vagy ellátogatnak más városokba – akár munka, akár szabadidő céljából – a WiFi4EU zökkenőmentes csatlakozást nyújt az utazásaik során, ahol arra szükségük van. Mindezt pedig azzal a megnyugvással tehetik, hogy a hálózatok teljesen biztonságosak.”

Beépített tartalomszűrő a külső fenyegetések ellen

A Boundless Digitallal való partneri együttműködésbe beletartozik egy vezérlő nélküli autentikációs platform is a Saas üzemmódban, ami oly módon nyújt WiFi kapcsolatot a látogatók számára, hogy mindeközben megfelel a WiFi4EU követelményeinek. A beépített tartalomszűrő rendszeren keresztül a városok és szolgáltatók képesek lesznek megvédeni a felhasználókat a külső fenyegetések és rosszindulatú tartalmak ellen, miközben garantálják a hálózat optimális minőségét. „Számos európai város számára a látogatók fontos szerepet játszanak a gazdaságban és a mindennapi üzletben, a WiFi pedig kulcsfontosságú szerepet játszik a turizmus és a helyi vállalkozások támogatásában” – tette hozzá Treso. 

A WiFi4EU portálon elérhető vendég analitika segítheti az önkormányzatokat abban, hogy nyomon kövessék látogatóik napi aktivitását, akik cserében értékes információkat tudnak nyújtani ezen a területen is.

Vissza