Egy forradalmi megoldással végre elfelejthetjük a töltőpadokat és a kábeles töltést!

Kütyü Magazin - 2021. január 31.

A globális techipar egyik legnagyobb szereplője, a Xiaomi az akkumulátor-töltés egy teljesen új formáját mutatta be: a Mi Air Charge Technology forradalmasítja a ma még általánosan elterjedt töltési technológiákat. A technológiának köszönhetően elérhetővé válik az elektromos eszközök vezeték, kábel, töltőállvány, sőt pad nélküli, távoli töltése is. Ezzel az innovációval egy új világba lépünk: a vezeték nélküli töltés világába!

Mi Air Charge Technology – 5 wattos távoli töltés

A Xiaomi technológiájának lényege, hogy az eszköz képes vezeték nélkül kommunikálni a töltőállomással, az onnan érkező jelet pedig energiává alakítja. A Xiaomi által fejlesztett különálló töltőállomásnak 5 beépített antennája van, amely képes pontosan meghatározni az okostelefon helyét. A 144 antennából álló fázisvezérlő tömb milliméteres hullámhosszon kapcsolódik a közelben lévő eszközhöz, amelyet “beamforming” technológiával céloz meg.

Az okostelefonokra a Xiaomi ugyancsak kifejlesztett egy miniatürizált – beépített jeladó- és vevőantennával ellátott – antennatömböt. Az alacsony fogyasztású jeladó antenna adja meg az eszköz pozícióját. A vevőantennatömb 14 antennából áll és egy egyenirányító áramkör segítségével alakítja át a töltőállomástól érkező milliméteres hullámhosszú jelet elektromos energiává. Így lesz a sci-fibe illő töltési módszerből valóság.

A Mi Air Charge Technology jelenleg 5 watt teljesítményű töltésre alkalmas, néhány méter távolságból. Több készülék is csatlakoztatható egyidőben a töltőállomáshoz, amennyiben ezek mindegyike támogatja az 5 wattos töltést, valamint ha az eszközök és a töltő közötti fizikai akadályok nem rontják a töltés hatékonyságát.

Otthonunk a jövőben teljesen vezetékmentes lesz / A jövő otthona vezetékmentes

A Xiaomi által fejlesztett távoli töltési technológia a közeljövőben alkalmas lesz okosórák és -karkötők, valamint egyéb viselhető eszközök töltésére is. Sőt, a középtávú cél az, hogy idővel a különböző háztartási eszközöket (pl.l hangszórókat, asztali lámpákat) is kábelek nélkül dobják piacra a gyártók, vagyis úgy álmodják meg azokat, hogy alkalmasak legyenek a vezeték nélküli töltésre, így az otthonok teljesen vezeték nélküli lakhellyé válhatnak a jövőben.

A Mi Air Charge Technology egy olyan forradalmi változás elindítója a töltéstechnológia területén, amely egyúttal egy merész kísérlet arra is, hogy az otthonokból végleg eltűnjenek a vezetékek. Ez ma már nem tudományos-fantasztikum, hanem maga a valóság: a Xiaomi saját fejlesztésű távoli töltés technológiája!

Vissza