Telefon karácsonyra: de hogyan vigyázzunk rá?

Kütyü Magazin - 2022. december 20.

Manapság már nem szükséges  első használat előtt lemeríteni az okostelefont, de egész éjszakára továbbra se hagyjuk töltőn. Töltéshez használjunk gyári vagy jó minőségű utángyártott töltőt és kábelt, tisztításhoz pedig az izopropil alkohol vagy más hasonló, elektronikai eszközökhöz ajánlott szer használata javasolt alkoholos törlőkendő helyett. Ezek a Rejoy szakértőinek legfontosabb tanácsai ahhoz, hogy a karácsonyra kapott okostelefont a lehető legtovább használhassuk - vagy később a lehető legmagasabb áron értékesíthessük tovább a piactéren.

A mai okostelefonok már képesek több éven át is szolgálni tulajdonosaikat: ezt jól érzékelteti az is, hogy  a Rejoy.hu oldalán is két-három éves modellek (például az iPhone 11 és az iPhone SE 2020) a legnépszerűbbek. Persze a Rejoy kínálatába felkerülő készülékeket értékesítés előtt bevizsgálják, és az esetleges problémákat orvosolják - ezért tud a cég 2022. december 7-23. között zajló karácsonyi kampánya keretében 24 hónap garanciát is adni a készülékekre a szokásos 12 hónap helyett. 

De mit tehet egy átlagos telefontulajdonos annak érdekében, hogy készüléke a lehető legtovább szolgáljon kompromisszumok nélkül? 

 

A Rejoy szervizlaborjának munkatársai szerint ezek a legfontosabb tanácsok, amelyeket érdemes betartani a minél hosszabb életciklus elérése érdekében.

● Így érdemes kezelni az akkumulátort: a mai okostelefonok akkumulátorát nem kell, de nem is ajánlott 0 százalékig meríteni sem az első használat előtt, sem máskor. Már lehetőleg 20 százalék körüli töltöttségi szintnél érdemes töltőre dugni a készüléket, ugyanakkor – szoftveres, okos és optimalizált töltési funkció nélkül – nem javasolt egész éjjelre a töltőn hagyni a telefont és feleslegesen tölteni azt. Összességében elmondható, hogy az az optimális, ha az okostelefonban lévő telep töltöttsége a használat legnagyobb részében 20 százalék és 80 százalék között van. 

● Óvjuk a telefont a szélsőséges hőméréskletektől: a modern akkumulátorok is érzékenyek a szélsőséges hidegre és melegre. Nyáron az autó szélvédőjére felszerelve és navigációként használva, vagy a tűző napon hagyott készülék is nehezen viseli a hőt, de a hideg, zordabb időben zsebből elővett telefonok akkumulátora is nagyobb eséllyel veszít az élettartalmából a hirtelen negatív hőmérsékelet-változásoknak köszönhetően.

● Használjunk gyári, vagy jó minőségű utángyártott töltőt: egy rossz minőségű töltő használata nyomán akár néhány hónap alatt az indokoltnál jobban elhasználódhat az okostelefon akkumulátora – ezért nem érdemes a gyenge minőségű klónokat használni sem töltőfejből, sem adatkábelből. A gyári kiegészítők mellett természetesen léteznek jó minőségű utángyártott töltők és kábelek (a Rejoytól vásárolt készülékekhez is ilyeneket mellékelnek), ezeken a CE jelölés meglétét kell keresni az Európai Gazdasági Térségben értékesített kiegészítők esetében a kiegészítő saját modellszáma és gyártási száma mellett.

● Ne tisztítsuk akármivel az okostelefont: bár egy sor otthon megtalálható szer tűnhet kézenfekvőnek, a Rejoy szervizének szakértői szerint nem érdemes a kifejezetten elektronikai eszközök tisztításához árult izopropil alkohol helyett egyéb vegyszereket használni a készülék tisztítására (így például kerülendő a fertőtlenítő gélek, konyhai tisztítószerek, ablaktisztítók, sminklemosó, folyékony szappan, mosogatószer vagy orvosi alkohol használata). Az izopropil alkoholt nem szöszölődő, puha törlőkendőre kell fújni, és azzal óvatosan áttörölni a készüléket. Ezt követően hagyni kell teljesen megszáradni a telefont, majd egy ugyancsak puha, de száraz ruhával áttörölni azt.

 

Így működik a felújított okosmobilok piactere

Annak érdekében, hogy az új készülékeknél nemcsak olcsóbb, de jóval környezetbarátabb megoldásnak számító felújított okostelefont vásárló ügyfelek tökéletesen elégedettek legyenek választásukkal, a Rejoy.hu-n 2022. december 7-23. között megrendelt készülékekre a vállalat a szokásos 12 hónap helyett 24 hónap garanciát, illetve a szokásos 30 nap helyett 100 napos ingyenes visszaküldési/elállási lehetőséget biztosít a vásárlóknak.

A Rejoy.hu-n értékesített összes mobiltelefont szakemberek ellenőrzik egy 30 lépéses tesztelési folyamat során, és ha szükséges, javításokat is végeznek rajtuk, így a telefonok második esélyt kapnak, hiszen a felújított készülékek alig észrevehetően különböznek az újaktól. A telefonok adatlapjain mindig megtalálhatók konkrét fotók is az adott készülékről, a vásárlók pedig a Rejoy által biztosított dobozban, SIM-tűvel és új adatkábellel kapják kézhez a felújított készüléket.

Kulcsszavak: Rejoy, okostelefon
Vissza