Megvannak a nemzetközi mobilfotós verseny győzteseit

Kütyü Magazin - 2023. január 17.

Kihirdették a Huawei nemzetközi mobilfotós pályázata, a HUAWEI NEXT IMAGE Awards 2022 győzteseit. A beérkezett alkotásokat neves fotósokból, művészekből és további szakemberekből álló zsűri bírálta el; összesen 54 pályaművet díjaztak. Varázslatos tűzijáték, természetesen bájos portréfotó és ősi erőt sugárzó ménes nyerte el a verseny három fődíját, és az azzal járó egyenként 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalmat.

2017 óta rendezik meg a Huawei NEXT IMAGE nemzetközi mobilfotós pályázatot, amely arra ösztönzi a versenyzőket, hogy életük fontos pillanatait okostelefonnal készített fényképeken örökítsék meg. A nagyszabású versenyen az elmúlt években mintegy 170 országból és régióból több mint 3,2 millió nevezés érkezett. Tavaly egy magyar versenyző „Generációk” című alkotásával nyerte el az Év fotósa címet, valamint a fődíjjal járó 10 ezer amerikai dolláros nyereményt.

Új kategóriákkal bővült a verseny

A 2022-es megmérettetésre augusztus elsejétől november közepéig lehetett nevezni. A verseny célja az volt, hogy kiemelkedő alkotások révén ráirányítsa a fókuszt a mobilfotózás hétköznapi életben betöltött szerepére, különös tekintettel az okostelefonokkal való fényképezésben rejlő lehetőségre, mint a kifejezés új formájára. A pályaművek többek közt olyan népszerű témákat dolgoztak fel, mint a világ sokszínűsége, a családi kötelékek vagy az élet az állatok szemszögéből. A 2022-es verseny öt új kategóriával bővült, amelyek a művészet, a sport, valamint a filmkészítés szerelmeseinek szóltak, így a pályázaton összesen kilenc kategóriában lehetett nevezni: a fotós alkotásokat a Művészet & Divat, a Szabadtér, a Portré, a Sport, a Hello, Élet, valamint a Történetmesélő szekcióban várták. Emellett a pályázatra videóalkotásokkal is lehetett nevezni Akció, Történetmesélő rövidfilm, illetve Történetmesélő hosszabb film kategóriákban.

Három fődíjas, értékes nyeremények

Az idei fotóversenyre beérkezett alkotásokat neves szakmai zsűri bírálta el: a legjobb pályaműveket Nicole Xue, az ELLE Kína korábbi szerkesztőségi igazgatója, Federico Ciamei olasz fotós és művész és Mihaela Noroc román fotós választotta ki. A zsűrit erősítette továbbá Chen Xiaobo, a Kínai Kommunikációs Egyetem alelnöke és a Kínai Fotóművészek Szövetségének alelnöke, valamint Li Changzhu, a HUAWEI Consumer Business Group fogyasztói stratégiai marketing osztályának alelnöke is.

A megmérettetésen három mű nyerte el a nemzetközi szakértő zsűri egyértelmű tetszését, így a megosztott fődíjat Adão Filipe Fernandes Salgado egy ménesről készült, ősi erőt sugárzó „FORCE” című alkotása, Enrica Brescia „Just Shaen” című természetesen bájos portréfotója, valamint Wang Zihao egy németországi tűzijátékon készült „Fireworks” című képe nyerte el. Az alkotók fejenként 10.000 amerikai dolláros pénzjutalomban részesülnek. 

A fődíjak mellett összesen további 51 pályaművet díjaztak: a 24 kategóriagyőztes elnyerte a NEXT IMAGE Kreatív Alap 1.500 amerikai dolláros jutalomdíját, a 27 második helyezett pedig egy-egy HUAWEI P50 Pro készülékkel lett gazdagabb.

A nyertes alkotások ezen az oldalon tekinthetők meg: https://gallery.consumer.huawei.com/ 

HUAWEI NEXT IMAGE Awards 2022: fődíjas alkotások 

 

Adão Filipe Fernandes Salgado (Portugália)
FORCE | HUAWEI P30 Pro

Enrica Brescia (Olaszország)
Just Shaen | HUAWEI P40 Pro

Wang Zihao (Németország)
Fireworks | HUAWEI P40 Pro

Vissza