Samsung Galaxy S III teszt - A csúcson

Erőss Csaba, Szutor Ferenc - 2012. július 2.

A VIP-Phone jóvoltából kivesézhettük a Samsung legújabb zászlóshajóját, a Galaxy S III-at. Az Android 4.0 Ice Cream Sandwich rendszert futtató készülék a reklámszlogen szerint értünk kelt életre. Tesztünkből kiderül, hogy a rengeteg extra funkció, a friss operációs rendszer és az ütős hardver tényleg olyan lehengerlő együttest alkot-e, mint amilyet vártunk.

Bevezető

 

Vegyes érzelmekkel kezdtem forgatni a Samsung zászlóshajóját a S III-at. Ez az a telefon, amiben benne van minden ami a kor jelenlegi állása szerint egy szériában gyártott készülékben benne lehet. Vajon van-e annyira jó ez a telefon, hogy még velem is megszerettesse az Androidot? A teszt végére kiderül.

 

Specifikáció

 

Kijelző:

  • 4,8” HD Super AMOLED
  • 1280x720 (306ppi)

Processzor:

  • 1,4GHz-es négymagos processzor (Exynos 4412)

Memória:

  • 16/32/64 GB, microSD-vel bővíthető
  • 1GB RAM

Kamera:

  • 8 megapixeles, autofókuszos kamera LED vakuval, 1080p video-felvétel
  • 1,9  megapixeles kamera, 720p felvétel

Vezeték nélküli kapcsolat:

  • Bluetooth 4.0, WiFi, DLNA, WiFi HotSpot, NFC, WiFi Direct

GPS:

  • GPS/GLONASS

Méret, súly:

  • 136,6x70,6x8,6 mm, 133 g

Akkumulátor:

  • 2100mAh Li-ion

 

Külső, tartozékok

 

Igen nagyot dobott a Samsung, amikor 2011-ben bemutatta az S II-t. Ez volt az első igazán ütőképes high-end Androidos készülék, aminek a 2012-es kiadásával átlépték a saját határaikat. Az első benyomás, hogy milyen nagy. 4.8 inch-es kijelzője bizony nem kicsi, viszont a képe annyira kontrasztos, hogy az embert önkénytelenül is ámulatba ejti. A második dolog amit észreveszünk, hogy milyen vékony. Mindössze 9 milliméter a vastagsága. A harmadik dolog pedig az, hogy a Samsung még mindig nem ért a dizájnhoz. Mondhat bárki bármit. Az iPhone minden készüléke egy műalkotás. A Nokia Lumia 800/900 gyönyörű, a többiek meg... mintha kényszerből valami műanyagba bele kellene tenni azt a sok mütyürt. Nincs vele baj persze.. itt kerek, ott ívelt, amott lapos.. de valami mégis hiányzik. Valami amit egyéniségnek hívunk. No de ezen lépjünk át.

Ha az elrendezést nézzük, nincs semmi extra. Az igen könnyű és erős polikarbonát tokozás felül fülhallgató csatlakozót, jobb oldalon kikapcsoló gombot, bal oldalon hangerő vezérlést, alul pedig microUSB csatlakozót rejt. Az előlapon 2 megapixeles előlapi kamera, egy különböző színekkel világító LED, a kijelző alatt pedig egy fizikai, és két érintésérzékeny gomb kapott helyet. A levehető hátlapon van a 8 megapixeles LED villanós kamera. A hátlapot lepattintva jutunk el az akkumulátorhoz, és a microSIM illetve a microSD foglalatokhoz.

 

 

Nekem ez az elrendezés egyébként tetszik. Jó, hogy nem felül van a ki/bekapcsoló gomb, mert így nem nyomjuk meg véletlenül, illetve egy kézzel is elérjük és nem kell hozzá bűvészmutatványokat bemutatnunk. . Jó, hogy nem oldalt van a töltő csatlakozó, mert így töltés közben is kényelmes a tartás, illetve rendes dokkolót is használhatunk a készülékhez, nem úgy mint az első Galaxy S esetén. A gombok pont jó erővel nyomhatóak, és éppen eléggé álnak ki a készülék oldalából ahhoz, hogy megtaláljuk őket anélkül hogy odanéznénk. Egyszóval az ergonómiával nincs baj. Ha nagyon kell keresni a csomót, akkor én a kamerának egy fizikai gombot még szívesen látnék rajta, már csak azért is, mert magasan a legjobb képeket készíti az S III, az eddigi teszttelefonok között. Érdekes, hogy míg több nagy gyártó (például Apple, HTC, Nokia) elment az unibody irányba, addig a Samsung megmaradt a lepattintható hátlapnál. Ha szépen illeszkedik, akkor nem zavaró ez sem. Márpedig itt nem lehetett fogást találni az összeszerelés minőségén.

A telefon tartozékai szépek és igényesek. A fülbe dugható füles szépen szól, és a hozzá adott gumikészlettel bármilyen fülbe jól illeszkedik (legalább is a gumidugók mennyisége erre enged következtetni).

 

Hardver

 

Ami a vasat illeti, nem lehet ok panaszra. Az 1.4Ghz-es Quad Core processzor (Exynos 4412) egy netbook igényeit is ki tudná szolgálni. A kisebbik modellben lévő 16Gb-os memória sem kevés (persze rendelhető 32 és 64-es kivitelben is), de akinek ez sem lenne elég, az tovább bővítheti a tárkapacitást microSD kártyával akár összesen 64Gb-ig. Elég lesz? 1GB RAM is helyet kapott, hogy igazán gyorsan történjenek rajta a dolgok. Bár az LG új zászlóshajója, a 4X HD, ennek a kétszeresével büszkélkedhet, illetve bizonyos országokban az S III-at is kétszeres RAM–mal szállítják, de abszolút nem panaszkodhatunk mi sem, az itthon elérhető változat sebessége miatt.

A kijelző 1280x720 pixeles HD Super AMOLED, ami még a Lumia 800-hoz szokott szemet is elgyönyörködteti. A 4,8”-os kijelzőn elterülő 306ppi-re senki sem panaszkodhat, a PenTile technológia miatt károgóknak pedig csak annyit tudunk tanácsolni, hogy ne mikroszkóppal nézzék a telefont, és máris gyönyörű lesz a képe.

Elmondható a mobilról, hogy annyi hárombetűs rövidítés van a technikai specifikációjában, hogy ha azokat mind leírnám, önmagukban kiadnák egy cikk karakterszámát. Hogy csak néhány érdekes adatot említsek az iPhone 4-gyel való összevetésben: 3.5x gyorsabb processzor, 1.5x nagyobb képernyő felbontás, 2x nagyobb RAM, 37%-al nagyobb kijelző, 49%-al nagyobb akkumulátor kapacitás, és mindehhez 7grammal könnyebb súly. Helló iPhone5! Merre jársz?

Persze tudjuk, hogy a hardver egy dolog, a felhasználói élmény meg egy másik.

 

Működés, üzemidő

 

Használat közben az a megdöbbentő, hogy mennyire gyorsan reagál a telefon. Nem csak a reszponzivitása jó, hanem ahogy dolgozik, az is. Látszólag teljesen mindegy, hogy éppen mennyi alkalmazást futtatunk. Minden valós időben történik. Az alkalmazások megnyitásától az egyes weboldalak megjelenítéséig minden. Rátapintunk valamire, egyet pislantunk, és mire újra kinyitjuk a szemünket már ott is az alkalmazás a weboldal, vagy amit épp indítottunk. Persze meg van az ára a teljesítménynek. Bekapcsolt HSPA-val és intenzív használattal elő tudtam idézni azt az állapotot, hogy gyorsabban merült a készülék, mint ahogy az autós töltő tölteni tudta. Ugyanakkor, ha kikapcsoljuk a nagysebességű adatátvitelt, illetve energiatakarékos módra váltunk, akkor meglepően jól bírja az akkumulátor, simán elmegy két napig egy töltéssel.

 

 

Kulcsszavak: Galaxy, Samsung, teszt
Vissza