Öt jó tanács a biztonságos vállalati fájlmegosztáshoz

Kütyü Magazin - 2014. június 12.

Sok IT-szakember számára komoly gondot okoz, hogy a felhasználók előszeretettel emelik ki a céges dokumentumokat a szervezet biztonságos infrastruktúrájából. Márpedig a vállalati felhasználók nagy része megszokta a kényelmes fájlelérést és az egyszerű dokumentummegosztást. A vállalati dokumentumokat is sokszor gondolkodás nélkül osztják meg a privát felhasználásra szánt felületeken, ami jelentős adatbiztonsági problémákhoz és egyéb nehézségekhez vezet.

1. Egyszerűbb verziókövetés

Mindig zavart okoz, ha egy adott dokumentumból több különféle, régebbi és újabb változat kering az alkalmazottak között, például e-mailben vagy pendrive-on. Időbe és energiába kerül kideríteni, melyik munkatárs melyik verzióból dolgozik, kinek kell frissebb példányra váltania, és mennyit változtattak a legutóbbi mentés óta a dokumentumon.

A helyi fájlmegosztó megoldások egyszerűen orvosolják ezt a problémát, hiszen bármikor, bárhonnan hozzáférést biztosít a fájlokhoz minden illetékes számára, így nem kell azokat semmilyen másik felületre átmásolni vagy átküldeni.

2. Könnyen megtalálható fájlok

Ha többen dolgoznak egy adott dokumentumon, azt sok esetben nehéz fellelni a hálózaton, mert minden hozzájáruló máshová helyezi át a munkája során. Ennek az az eredménye, hogy rengeteg időt eltöltünk a dokumentumok keresésével - a tényleges munka helyett.

A helyi fájlmegosztó megoldásban a már bevált mappastruktúrát és rendszerezési elveket használhatjuk, így minden könnyen megtalálható és elérhető.

3. Biztonság

Ha azt mondják, adatszivárgás vagy adatlopás, mindenkinek eszébe jut valamilyen friss példa, hiszen folyamatosan érkeznek hírek az újabbnál újabb incidensekről. A legtöbb esetben a hackereken kívül más személyek is felelősek a betörésekért: azok az alkalmazottak, akik „bezárták ugyan az ajtót, de az ablakot már elfelejtették becsukni”.

A helyi fájlmegosztó megoldások az IT-környezet már érvényben lévő biztonsági előírásai és eszközei segítségével védik a fájlokat, miközben a felhasználók számára biztonságos hozzáférést garantálnak az adatokhoz. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem kerülünk az újságok címlapjára az adatlopási incidensek legújabb áldozataként.

 

 

4. Fájlméret

A legtöbben privát felhasználásra szánt felhőszolgáltatásokat használnak, mivel azok ingyenesek és egyszerűen használhatók. A tárhely azonban korlátozott, ezért az igazán nagyméretű fájlok közül csupán néhányat lehet ilyen helyen tárolni és megosztani. Ez igen kellemetlen lehet olyan esetben, amikor például az otthoni laptopunkról szeretnénk a munkahelyi gépünkre eljuttatni több nagy PDF fájlt.

Ezzel szemben a helyi fájlmegosztó rendszerek a vállalat szervereit használják, nem egy másik szervezetét. Így a fájlméret nem okoz semmilyen problémát.

5. Elégedett IT-részleg

A helyi fájlmegosztó megoldás nem csupán a felhasználók életét teszi egyszerűbbé, a vállalat informatikai szakembereinek is megkönnyíti a munkáját. Egy ilyen termék révén az IT-részleg kevés idő- és energia-befektetéssel, a meglévő biztonsági előírások és eszközök kihasználásával, biztonságos feltételek mellett garantálhatja a felhasználók számára a hatékony munkavégzéshez szükséges fájlhozzáférést.

Az igazán jó helyi fájlmegosztó megoldások ugyanolyan egyszerűen kezelhetők, mint a felhasználók által már jól ismert és kedvelt felhőalapú termékek. Aki kipróbál egy ilyen eszközt a vállalati infrastruktúra keretein belül, hamar azt kívánja, hogy a privát fájlokhoz is hasonló megoldást használhasson.

 

 


 

Vissza