Egy évre csökkenő hűségidő

Kütyü Magazin - 2017. szeptember 19.

2017. október 24-én lép életbe a törvényi szabályozás, mely szerint határozott időtartamú, készülékvásárlást nem tartalmazó lakossági előfizetői szerződés legfeljebb 12 hónapos hűségidővel köthető meg a korábbi 24 hónap helyett. 

A Vodafone a hivatalos hatálybalépést megelőzve már 2017. szeptember 18-tól lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy a korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel kössenek új szerződéseket vagy hosszabbítsák meglévő előfizetéseiket.

A Vodafone számára kiemelten fontos az ügyfelek elégedettsége. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy 2017 júliusában és augusztusában is rekord magasan a Vodafone-t választók voltak a legelégedettebbek, 14 százalékponttal megelőzve a második helyen álló szolgáltatót. Annak érdekében, hogy ezt a pozitív véleményt hosszú távon fenn tudja tartani, a szolgáltató több mint egy hónappal az előírt határidő előtt elérhetővé teszi lakossági ügyfeleinek az egy éves hűségidejű szerződéseket. 

Az elektronikus hírközlési törvény 2017. október 24-én életbe lépő módosítása szerint a kizárólag SIM-kártyára vonatkozó előfizetésekhez 24 hónap helyett csupán 12 hónap (határozott) hűségidő társítható. A változás – mely a készülékvásárlást tartalmazó szerződéseket nem érinti – az összes lakossági, flotta és mobilnet tarifával már rendelkező és szerződést hosszabbító, vagy új havidíjas előfizetést kötő ügyfélre vonatkozik. A szabályozás részét képezi továbbá az is, hogy a határozott idejű szerződés lejáratát megelőző 90 napon belül az ügyfeleket legalább három alkalommal értesíteni kell a szerződés lejártának dátumáról, valamint a korábbi tarifájának megfelelő új ajánlatról. 

A határozott idejű előfizetői szerződés lejártát követően a szolgáltató az ügyfél kérésére díjmentesen köteles biztosítani a szerződéshez kapcsolódó készülék hálózati zárjának feloldását. Az október 24-től lejáró, határozott időtartamú előfizetői szerződés helyébe lépő új, határozatlan idejű szerződés havidíja nem lehet magasabb a határozott időben alkalmazott, készülékvásárlást nem tartalmazó havidíjnál, az előfizetői szolgáltatásra vonatkozó szerződési feltételek pedig nem lehetnek az előfizetőre nézve hátrányosabbak a korábbinál.

Meglévő szerződések hűségidejét a változás nem érinti, új szerződések esetén viszont a Vodafone ügyfelei már több mint egy hónappal a hivatalos hatálybalépés előtt, szeptember 18-tól élhetnek a törvény biztosította előnyökkel és a korábbinál jóval kedvezőbb feltételekkel köthetnek új szerződéseket vagy hosszabbíthatják meg meglévő előfizetéseiket. Így a jelenlegi 2 éves, kizárólag SIM kártyát tartalmazó tarifák szeptember 18-tól változatlan áron 1 éves hűségidővel is megvásárolhatók. 

Az új törvény hang- és adatalapú lakossági tarifákra egyaránt vonatkozik, a készülékvásárlást tartalmazó szerződéseket azonban nem érinti. 

Vissza