A wifi ma már majdnem annyira nélkülözhetetlen, mint a mosógép

Kütyü Magazin - 2018. március 12.

Hol áll a wifi a létszükségleteink listáján? Mi alapján választunk routert? Mennyire figyelünk oda a hálózati biztonságra? A UPC többezres mintán készült, a hazai wifihasználati-szokások felderítésére szolgáló felméréséből ezekre is választ kapunk. A teljes elemzés a UPC edukációs portálján, a Wifipedia.hu oldalon érhető el.

A wifi szerves része az életünknek, ma már teljesen elképzelhetetlenek nélküle a mindennapok. A UPC kérdőívét több ezer internetező töltötte ki. A felmérésben nemcsak a UPC előfizetői, hanem más szolgáltatók ügyfelei is elmondták a véleményüket. A megkérdezésnek az volt a célja, hogy kicsit többet tudjunk meg arról, a hazai internetezőknek mit jelent a wifi és az internet, mennyire fontos szerepet tölt be a wifi az életükben, mit tudnak a működéséről és az ehhez szükséges eszközökről, vagy hogy mennyire tudatosan és milyen szempontok alapján választanak internet-előfizetést.

A kutatás első, legalapvetőbb kérdései között szerepelt, hogy mik azok a dolgok, amelyeknek megléte életbevágóan fontos az otthonunkban. Az természetesen nem meglepő, hogy a megkérdezettek 80 százaléka a fűtést tartja a legnélkülözhetetlenebbnek, ami nélkül pár órát sem bírnának ki. Az már annál inkább, hogy a wifit – amely a felhasználóknál az internet szinonimájának bizonyult – majdnem kétszer annyian mondták életbevágóan lényegesnek, mint a TV-t és majdnem ugyanannyian, mint a mosógépet. A felmérésből kiderült, hogy az internet-előfizetés kiválasztásánál a negyedik legfontosabb szempont a csomaghoz járó wifi router, valamint annak minősége, ahogy az is, hogy már a 65 éven felüli internet felhasználók körében is a wifis netkapcsolat a leggyakoribb.

Megfigyelhető, hogy az otthoni netezés során is egyre fontosabb az ingatlanokon belüli mobilitás és a mobil eszközök használata – amelynek köszönhetően szignifikánsan felértékelődött a wifi szerepe. Egyértelművé vált az is, hogy – bár a felhasználók egyre tudatosabban és rendszeresebben mérik a wifi sebességét – arról, hogy ezt milyen mértékben befolyásolja a router helyzete, vagy mi zavarhatja a jelet, már jóval kevesebbet tudnak. 

A válaszok alapján a wifi-használók nagyon fontosnak tartják a hálózati biztonságot, de ezen a területen még bőven fejlődni kell, hiszen a válaszadók jelentős része még mindig a szolgáltató által megadott jelszót használja, és a korhatáros tartalmak szűrésében sem alakult ki sokaknál a tudatosság.

A teljes kutatási eredmény itt érhető el.

Vissza