Óvjuk egészségünket a Szemfüles szoftverével!

Kütyü Magazin - 2018. november 11.

A nagyobb cégek már jobban törődnek a munkavállalóik egészségével, de akik vállalkozóként saját alkalmazottjuk, azok hajlamosak kizsákmányolni magukat, hiszen előírások és figyelmeztetések híján, kevésbé figyelnek oda az egészségük megőrzésére és általánosan kijelenthető, hogy nincsenek tisztában a negatív következményekkel. 

Ezt a Szemfüles Kft. egészségmegőrző szoftverével végzett saját felmérései is alátámasztják; a kkv-knál, nagyvállalatoknál már a néhány hetes, ingyenes tesztidőszakok eredményei is egyértelműen mutatják, hogy szemünk védelméért sokkal többet kell és lehet is tenni. A Szemfüles a nagyvállalati megoldása után mostantól az egyéni vállalkozók részére is elérhetővé tette a számítógép előtt dolgozóknak támogatást nyújtó, hatékonyságnövelő szoftverét. Az eddig alapvetően pislogásra és monitor-szem távolságra figyelmeztető megoldást a magyar startup új funkciókkal egészítette ki, a monitor előtt ülők egyenletes teljesítményének elérése érdekében.

A számítógépes alkalmazás orvosi háttérrel rendelkező, bevált egészségügyi monitoring és kezelési programokkal is bővült, amelyhez a szakmai hátteret a Péterfy Sándor utcai kórház szemész szakorvosai szolgáltatják, akik a megfelelő kontroll és javasolt vizsgálatokat Európa egyik legmodernebb eszközparkjában végzik.

A Szemfüles 100 könyvelő megkérdezésével végzett, saját kutatásából kiderült, hogy a válaszadók 90 százaléka legalább 8 órát dolgozik egy nap monitor előtt, és csupán 22 százalékuk tudta, hogy a normális gyakoriságú, percenként 12-15 pislogással megakadályozható lenne a számítógép használata közbeni szem kiszáradása és elfáradása; a megfelelő monitortávolsággal (a szemünktől kb. 50-70 centiméter távolságra) pedig csak 26 százalékuk volt tisztában.

„Általában a munkanap végén tör ránk a megszokott érzés: ég a szemünk, fáj a fejünk és a hátunk, érzékeny a csuklónk, merev a nyakunk és dehidratáltak vagyunk. A kutatásunk elkeserítő eredménye arra sarkalt bennünket, hogy a megelőző szoftverünket az egyéni vállalkozók, munkavégzők számára is elérhetővé tegyük” – mondta Fári Tamás ötletgazda, ügyvezető, majd hozzátette, hogy a Szemfülessel az egészségtudatos munkavállalóknak és munkaadóknak is óriási segítséget nyújtanak, hiszen a munkaerő elégedettsége és megtartása az egyik legkritikusabb dolog egy cég életében. Az eddigi tapasztalataik szerint, a most már korlátlan funkciókkal beállítható szoftver használatával 10-30 százalékkal csökkenthető a táppénzes napok száma, és 15-20 százalékkal növelhető a monitor előtt dolgozó kollégák hatékonysága. A kft. azzal is szeretné segíteni a leendő felhasználókat, hogy pár hetes, ingyenes tesztidőszakot tesz lehetővé számukra.

Az elmerült munka közben – amellett, hogy a dolgozó a monitorhoz közel hajolva és hunyorogva, pislogás nélkül néz esetleg egy táblázatot több órán keresztül (pl. az informatikus, a pénzügyes, a grafikus, az online marketinges vagy a könyvelő), – hajlamos megfeledkezni a rendszeres vízivásról, a szemtornáról, az 50 perces munka után járó 10 perces monitor nélküli munkaidőről, a székből felállásról és egyéb megelőző tevékenységekről. Szerencsére már elérhető mindenki számára az a megoldás, ami ezekre figyelmeztet (akár saját ütemű pihenőidő tervezésével együtt), a kamera nélküli móddal és a billentyűzet leütés- és egérkattintás-számlálóval is kiegészülve.

Aki ülőmunkát végez és a munkaidejének hozzávetőleg 80 százalékát monitor előtt tölti, - ehhez hozzáadva a tévénézés, mobilozás stb. idejét, - annak akár 17 évet is jelenthet az életéből a különböző képernyők nézése. Hosszú távon a képernyő előtti munkavégzés mellett romlik a szemfelszín állapota, és jelentős százalékban alakulnak ki száraz szem panaszok (szúró-, égő-, fáradt szem érzés), melyek rontják a dolgozó látás- és életminőségét. A pislogás biztosítja a szemfelszínt borító könnyfilm megfelelő eloszlását, melynek hiánya a szem száradásához vezet. Ennek következtében károsodhat a szemet borító hámfelszín is, amely által fogékonyabb az egyén a szemfelszíni fertőzésekre, valamint számítógépes látási szindrómához is vezethet, ami a szemszárazság, a szemfájdalom, a fejfájás és a kimerültség együttese.

Vissza