Életeket menthet a magyar fejlesztésű okos minilabor

Kütyü Magazin - 2018. december 14.

Száz millió forint nagyságrendű innovációs projekt eredményeként a piacon élenjáró okos minilabort fejlesztett a száz százalékban magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. 

A készülék segítségével akár egy háziorvos, egy mentőorvos vagy egy sürgősségi orvos is néhány perc alatt, helyben, a levett vérből elvégezhet olyan vizsgálatokat, melyekhez eddig komplett laboranalízisre volt szükség. Az eszköz segíthet az infarktus megelőzésében, így életeket is menthet. Cukorbetegség esetén pedig egyrészt a szűrésben, másrészt a diabétesszel élők kezelésében nyújt hatékony és gyors segítséget.

A betegellátás területén jelenleg világszerte az egyik legfontosabb trend az úgynevezett betegágy melletti diagnosztika (point-of-care testing) előretörése. Ennek lényege, hogy a fejlett technológiai eszközök segítségével egy háziorvos, mentőorvos, sürgősségi orvos, vagy szakorvos is képes helyben olyan vérvizsgálatokat végezni, melyekhez korábban komplett laboratóriumi analízisre volt szükség. Ezáltal mind a beteg, mind a kezelőorvos rengeteg időt és energiát megspórolhat az állapotfelméréssel, vagy diagnózis felállításával, ami adott esetben életeket is menthet. 

A nemzetközi piaci igényekhez illeszkedve, Magyarország vezető orvostechnológiai vállalata, a 77 Elektronika Kft. a világpiacon is keresett megoldást fejlesztett SmartTester néven, mely néhány perc alatt képes a levett vért helyben kielemezni. A hi-tech orvostechnológiai eszköz egyelőre a diabétesz, a szív- és érrendszeri rendellenességek, illetve a test gyulladásos állapota kapcsán képes vizsgálatokat végezni, de a tervek között szerepel a diagnosztikai spektrum további betegségekre, tűnetekre való kiterjesztése is. 

Az okos minilabor elsősorban a sürgősségi betegellátás, a mentőszolgálat, magánorvosi rendelők, háziorvosi ellátás, invazív kardiológiai beavatkozást végző osztályok, illetve kislaborok számára jelent jelentős szakmai támogatást. 

„A SmartTester fejlesztését a betegellátás természetes evolúciójából fakadó igény tette indokolttá, hiszen világszintű folyamat, hogy a kezelőorvos helyben minél több vizsgálatot el tudjon végezni. A 77 Elektronika Kft. által fejlesztett okos minilabor bizonyos betegségcsoportok esetén helyettesíteni tudja a komplett laborvizsgálatot, ami meggyorsítja a diagnosztikát, és lehetővé teszi, hogy minél korábban elinduljon a szükséges orvosi beavatkozás, kezelés. A terméket Magyarországon már forgalomba helyeztük, és hamarosan a nemzetközi piacok számára is elérhetővé tesszük” – fogalmazott Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető-tulajdonosa. 

Az okos minilaborral azonnal igazolható az infarktus és az orvos a szükséges beavatkozást a helyszínen elkezdheti

A SmartTester készülékkel jelenleg a hemoglobin A1c (HbA1c) értéket lehet mérni, mely lehetővé teszi, hogy a beteg megelőző három havi várcukor szintjére vonatkozóan lehessen következtetéseket levonni. Másrészt a Troponin szint is mérhető a hordozható minilaborral, ami a szívinfarktus azonnali kimutatásában kulcsfontosságú. Továbbá a készülék lehetővé teszi D-Dimer érték mérését, mely a trombotikus, vérrög képződéssel járó betegségek, állapotok feltárását, igazolását támogatja, mindezek mellett a CRP értéket is képes elemezni az eszköz, mely a test gyulladásos illetve, kezdődő gyulladásos állapotának kimutatását teszi lehetővé megbízható módon. 

Vissza