Lézeres szemműtét árak és technológiák

Kütyü Magazin - 2020. október 1.

Vége a nyárnak és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az őszi időszak alatt kiemelten megugrik a lézeres látásjavítási lehetőségek iránt érdeklődők száma. Azok azonban, akik dioptriakorrekción gondolkodnak, gyakorta szembesülnek azzal az elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő helyzettel, hogy a lézeres szemműtétek árai viszonylag széles spektrumon mozognak.

Mitől függ a lézeres szemműtétek ára?

A különféle lézeres beavatkozás típusok árai között valóban jelentős eltérések mutatkozhatnak, azokat ugyanis számos tényező befolyásolja.

Az árakat többek között az adott klinika mindenkori árképzése, szemész szakorvosainak, optometristáinak és személyzetének száma, bérköltsége és a fizetett bérleti díjai határozzák meg, de emellett sok más tétel is akad.

Az egyszer használatos eszközök költsége kifejezetten magas lehet, a klinika egyéb szolgáltatásai és általános felszereltsége, továbbá a beavatkozásokhoz szükséges lézerek beszerzési ára, értékcsökkenése, a felvett hitelek kamata ugyancsak jelentős hatással bír a műtéti árakra.

Mennyiben számít a lézeres beavatkozás típusa ár szempontjából?

Kifejezetten nagyon sokat nyom a latban! Egy lézeres szemműtét ára attól is függ, hogy milyen típusú kezelést választ, vagyis akár egyetlen egészségügyi intézményen belül is többféle árral találkozhat.

Miért vannak sokszor igen súlyos összegbeli eltérések az egyes szemműtétek között, amikor azok ugyanazon „problémát” kezelik, ugyanazon céllal? Az ördög, mint oly sok más esetben, itt is a részletekben rejlik.

Bár a lézeres szemműtétek során a dioptriakorrekciót ugyan azzal a lézerrel végzik minden kezelés esetében, azonban mire idáig eljut a sebész a különböző beavatkozásoknál más-más eszközöket használnál.

Sokat számít, hogy egy vagy két lézeres géppel dolgoznak

Mivel a megbízható klinikákon modern, prémium kategóriás lézerekkel és eszközökkel végzik el a beavatkozást, így a kedvezőbb vagy épp magasabb árért nagymértékben felelős az adott kezelés eszközigénye.

Például amíg az egyik kezeléstípusnál csak egy, addig egy másik esetében már két speciális lézerrel történik a beavatkozás. A kétlézeres kezeléseknél speciális egyszer használatos steril eszközökre is szükség van.

A PRK ára általában kedvezőbb

A hagyományos (PRK), vagy érintésmentes (Zero-Touch) egylézeres felszíni kezelések esetében a szaruhártya legfelső hámrétegének mikrosebészeti, vagy lézeres úton történő eltávolítását követően egy excimer lézerrel kerül sor a dioptriakorrekcióra.

Ezeknek a kezeléseknek az ára általában egységesen mindenhol a legkedvezőbb, mindkét szemen elvégezve klinikától függően 250-350 ezer forint körül mozog.

A Lasik ára is alacsonynak mondható

A lebenyképző eljárással történő egylézeres kezelés (pl. Lasik) során a lebenyt egy mikrokeraton precíziós eszköz alakítja ki, majd a dioptriakorrekcióra egy excimer lézerrel kerül sor. A beavatkozás ára a legmodernebb kétlézeres technikákhoz viszonyítva még itt is kedvező, bár magasabb, mint a felszíni kezelések esetében.

A Femto drágább, viszont többet is ad

A kétlézeres lebenyes eljárások (pl. Femto) alkalmával azonban már mind a lebeny kialakítását, mind a dioptriakorrekciót speciális lézerek végzik el, így talán nem meglepő módon a beavatkozás ára is magasabb, mindkét szemen elvégzett beavatkozás esetén 500-650 ezer forint.

Vissza