Tekintsünk máshogy a konzervekre!

Kütyü Magazin - 2020. október 3.

A „konzerv” szó sokaknak kellemetlen élményeket juttat eszébe. Azonban korántsem igaz mindegyikre, hogy rossz lenne. A konzerv tud szeretnivaló lenni és kellemes élményt nyújtani!

Ismerjük meg a konzervet!

A konzerv feltalálása Nicolas Appert nevéhez fűződik. Ő a XVIII. század végén még csak üvegedényt alkalmazott. Pár évvel később Peter Durand, aki Appert helyett szabadalmaztatta a konzerválást, már cserép- és fémdobozokat is használt.

Azóta a konzerv szó jelentése egybeforrt a fémdobozos ételekkel, amiket akár évekig is tárolhatunk a polcunkon. Az eljárás lényege az, hogy az alapanyagokat, vagy éppen a kész ételeket légmentes közegbe zárják a főzés után. Akárcsak egy üveg lekvárt befőzéskor.

A boltok polcain a legkülönfélébb konzervekkel találkozhatunk. Vannak gyümölcsöt, zöldséget, halat, szószt vagy készételeket tartalmazók is. Utóbbi osztja meg leginkább az embereket.

Meddig áll el a konzerv?

Bár sokáig elállnak, szavatosságuk mégsem végtelen. A hús- és zöldségkonzervek általában 3-4, míg a gyümölcs- és savanyúságkonzervek 1,5-2 évig fogyaszthatók. Nem összekeverendő a minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő! Az előbbit hosszan eltartható termékeknél adják meg. Ez egy garancia arra, hogy a termék az ígért minőséget fogja nyújtani, ha a feltüntetett időn belül, a javaslat szerint tároljuk. Amennyiben pár hónappal átlépjük ezt az időt, még nyugodtan fogyaszthatjuk, csak az élvezeti értéke fog csökkeni. 

Utóbbit gyorsan romlandó élelmiszerek esetében alkalmazzák. Ezeket ne fogyasszuk a lejárati időt követően, ugyanis könnyen vezethetnek akár megbetegedéshez is. 

Szeretnivaló konzervek

Ahogy azt minden esetben megszokhattuk, itt is fontos a jó válsztás. Segíthet az, ha megvizsgáljuk az összetevők listáját. A felesleges adalékokat például célszerű kerülni, ha valaki odafigyel arra, mit fogyaszt.

A konzervekhez társuló rossz tapasztalatok leginkább a készételekhez kapcsolódnak, hiszen 1-1 üveg kukorica, vagy éppen borsó konzervet szívesen használunk alapanyagként főzésekkor. Míg például egy pacalpörkölt konzerv esetében már nem annyira egyértelmű, hogy belekerül-e a kosarunkba, vagy sem. Ennek oka a tömeggyártás és a folyamatos árverseny miatti minőségbeli romlás is lehet. 

Ne aggódjunk, pozitív kivételek mindig vannak! A POLCZ készételek például ide sorolhatók, melyeket számos üzletben megtalálunk. Bár nem fémdobozban vannak, mégis konzervnek tekinthetők, a tartósítási eljárásuk is ugyanaz. A gondosan összeválogatott, ízletes alapanyagok nem hiányoznak belőlük, adalékokat pedig nem tartalmaznak. Mikró helyett tűzhelyen is melegíthetők, és akár évekig megőrzik szavatosságukat. 

A konzerv tehát nem feltétlenül rossz dolog, sokszor még hasznos tápanyagforrásnak is bizonyulhat. Amikor beköszönt a téli szezon, és nincs lehetőség friss alapanyagok beszerzésére, különösen jól jöhet.
Egy készétel persze akkor is kisegíthet minket, ha éppen nincs időnk a főzésre. Ha fontos számodra, mit viszel be a szervezetedbe, és valódi alapanyagokból készült készételt keresel, próbáld ki a POLCZ szeretnivaló konzervjeit!

Dönts jól, és élvezd a konzervek nyújtotta lehetőségeket!

 

Vissza