Home staging: a növények, szőnyeg, függönyök drágítják az otthonod

Kütyü Magazin - 2020. október 5.

Az ingatlanpiac jelenleg az egyik legzavarosabb terület, ha eladásrül van szó. A vidéki, tágasabb, kertes ingatlanok ára nő, a belvárosi, kisebb lakásoké fokozatosan csökken - ez pedig rossz hír a kiköltözést fontolgatóknak. A hazánkban is egyre jobban hódító home staging többek között erre a problémára is megoldást jelent. 

Hogyan lehet jó áron eladni az ingatlant?

Míg korábban főleg a befektetési célú lakásvásárlás jellemzte a piacot, mostanában inkább azok keresgélnek szívesen, akik a leendő otthonukra vágynak. Korábban a rosszabb állapotú ingatlanokra is hamar lecsaptak: rövid távú kiadással a lakás akár pár év alatt is visszahozhatta a felújítás árát. 

A rossz állapotú lakások ma már nem érnek sokat. A legtöbben igyekeznek olyan ingatlant vásárolni, amelyik azonnal költözhető, hiszen megterhelő egyszerre albérleti díjat és törlesztőrészletet is fizetni. Hogyan versenyezhet ilyen piaci körülmények között egy már lakott lakás azokkal a helyiségekkel, amelyeket a hazánkba érkező turisták szórakoztatására, nagyon látványosan újítottak fel? Nos, nagyon egyszerűen!

A technika neve: home staging

Nálunk is egyre nagyobb divat az úgynevezett home staging. Ez a lakások felkészítését jelenti a vásárlók érkezésére. A home staginggel foglalkozó szakemberek általában ismerik a belsőépítészeti trendeket, és tapasztalatuk van a fotózás és világítástechnika területén is. Pontosan tudják, hogy egy függöny lecserélésével vagy akár a fal átfestésével hogyan lehet vonzóbbá tenni egy ingatlant. 

A home staging - főleg a szokatlanabb, kompromisszumos megoldásokkal ellátott lakások esetében - nagyon hamar megtérülő befektetés lehet. Ha helyes színekkel, megfelelő világítással, jól megválasztott kiegészítőkkel sikerül tágasabb, hangulatosabb hatást elérni és hangsúlyozni az ingatlan előnyeit, a lakás akár több százezer forinttal is jobb áron kelhet el, mintha egy rendetlenebb, kevésbé tudatosan kialakított belső térrel próbálkoznánk. 

Bárki elkezdheti

Természetesen nem feltétlenül kell szakemberhez fordulni, ha szeretnénk a lakás előnyeit megmutatni. Néhány filléres aprósággal mi is jobb benyomást tehetünk. Íme pár példa:

  • Függönyök: Néhány jó állapotú függöny, akár egyszerű, csak a fotózás erejéig rögzített drapéria is sokkal otthonosabb benyomást kelthet, mint a csupasz ablakok. 
  • Balkonnövények: Különösen az őszi időszakban nagyon olcsón teszik kívánatossá az ingatlant. Ki ne szeretne egy csöpp kis zöldet a belvárosban is?
  • Festés: Bár a legtöbb lakó alapos tisztasági festéssel indít, érdemes egy kis időt szánni a lakás kifestésére, akár különböző színekkel is. A lakás rendezettebbnek és fiatalosabbnak tűnik, ha jó állapotúak a falak.


Egy kis odafigyeléssel, a jó ízlést segítségül hívva akár mi magunk is olyan állapotba hozhatjuk a lakást, hogy haszonnal adhassuk tovább. Ez mindenki számára előnyös megoldás.

 

Vissza