Fejleszd a finommotorikát játékosan

Kütyü Magazin - 2020. október 8.

A gyermekneveléssel foglalkozó könyvek sokszor emlegetik a finommotorika jelentőségét és fejlesztési formáit. Ez a kifejezés testrészeink koordinált mozgatásának megtanulását jelenti, ami minden kisgyermeknek nagy kihívás. Tudatos fejlesztése iskoláskorra érik be. A ujjak, a szemek megfelelő összhangja a helyes ceruzafogással az alapjai az iskoláskori sikerélményeknek. A szépírás és a helyes testtudat kialakításának fontosságát nem is említve. 

Nyilván észrevetted, hogy a bölcsik, ovik nagy hangsúlyt fektetnek a kézműveskedésre. A kifestők kiszínezése, a különféle formák kivágása, a ragasztás, homokozás, főzőcskézés vagy a gyurmázás, a ruhák ki- vagy begombolása és a cipőkötés mind segíti a mindennapi életben szükséges finommotorikus készségek fejlesztését, nem lehet eleget gyakorolni. A kisbabák finommotorikája azonban a hétköznapi anyagokkal és mozdulatokkal is észrevétlenül fejleszthető, amire otthon is tudatosan készülhetünk. 

Fejlesztés játékosan

A KreatívJáték.hu hisz a játékos tanulásban, melyhez prémium kézműves játékokat kínál, amikkel már pár hónapos kortól tudjuk fejleszteni a figyelmet, az érzékszerveket és a finommotorikát. Minden, ami megdolgoztatja az ujjacskákat, alkalmas a fejlesztésre. A lapítás, gömbölyítés és formázás is szóba jöhet.

Az aprólékos mozgást igénylő feladatokon túl olyan hétköznapi munkafolyamatok is hasznosak a finommotorika fejlesztéséhez, mint a főzés, takarítás vagy teregetés. A házimunka, a mosott ruhák csipeszelése, a tojás feltörése tehát nemcsak az együttélés nehézségeire készít fel, hanem ezenkívül fejlesztésre is remekül használható. A gyerekek ügyesednek, magabiztosságot is tanulnak általa, amit az élet más területein is hasznosíthatnak majd. 

Finommotorikát fejlesztő játékok

Minden kézműves tevékenység fejleszti a gyermeki koncentrációt és kitartást. Próbáljátok meg beépíteni őket a napi rutinba, hogy a sikerélmény mindennapos életérzéssé váljon gyermekeitekben. A webáruház kínálatában sok fejlesztőjáték található. A Pixelhobby kirakójáték egy alaplapra pakolható elemekből álló kézügyesség-fejlesztő játék, melynek apró elemeiből alkothatunk képeket. 

Az ovisok sokféle kézműves tevékenységgel ismerkednek meg. Kedvencük a gyöngyfűzés, ami a kézügyességet remekül fejleszti. Ehhez kezdetben nagyobb lyukú gyöngyök ajánlottak, mert ha elveszítik a lelkesedésüket, sosem juttok el az apróbb gyöngyökig, pedig az igazi remekművek azokból készülnek. 

Kedvelt fejlesztő az ujjfestés, a nagy, széles ecsettel való maszatolás, amiben a gyerkőc kibontakozhat. Az agyagozás és a gyurmázás is szórakoztató fejlesztőjáték, amivel otthon is szívesen játszanak a gyerekek. Készíthetünk nekik házi só-liszt gyurmát, amit ételfestékek segítségével tehetünk vonzóvá, de akár tésztát is gyúrhattok közösen, azt legalább meg is lehet enni, így duplán beépül a tapasztalat.

Vissza