Mobilszolgáltatók ügyfeleit figyelmezteti a Telekom

Kütyü Magazin - 2021. március 24.

Az utóbbi időben megnövekedett a kártékony URL-ek küldése sms üzenetben. A csalók a mostani kampányban az alábbihoz hasonló csomagkövetési linket küldenek:

 

A link megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon (a csatolt példában a FedEx-ét). 

A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az sms-t. Fontos, hogy a felajánlott kártékony alkalmazást NE telepítsük!

Mobilalkalmazás kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery, stb.) telepítsünk!

Mi történik, ha valaki mégis telepíti és elindítja az alkalmazást?

  • Az alkalmazás telepítésével és a kért engedélyek megadásával (ld. csatolt engedely.png) a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékünk felett, így bármilyen azon tároltadathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek. Pl.: Banki alkalmazáson belül utalást kezdeményezhetnek. Ezen felül az alkalmazás tömeges sms-üzenet küldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre. 

Mi a teendő, ha már jelezték, hogy a számunkról hasonló tartalmú sms-eket kapnak mások?

  •     A telefont Airplane módba (repülő üzemmódba) állítva, vagy a SIM kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges sms-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba állítani.
Kulcsszavak: SMS, Telekom, biztonság
Vissza