Papír névjegy – kártékony klasszikus?

forrás: Kütyü Magazin - 2024. április 1.

Zöld forradalom, fenntarthatóság – erős kényszerből ez a két fogalom az élet minden területét eléri, új megvilágításba helyezi, miért éppen a névjegyek világa jelentene kivételt?

A CardInMove okos névjegy blogja sok fontos információt tartalmaz, amiből megérthető, miért érdemes a hagyományos névjegyeket digitálisra cserélni, most itt arra koncentrálunk, hogy a papír kártyák milyen környezeti terhelést jelentenek, és ez hogyan csökkenthető.

Tényleg ártalmas?

A hagyományos névjegykártyák környezeti terhelése nagyban függ a papírtól, amire nyomtatják őket. Ha újrahasznosított, könnyen lebomló anyagról van szó, a káros hatás nagyban csökkenthető, tehát ilyen szempontból mind a megrendelőnek, mind a készítőnek igen nagy a felelőssége, hogy milyen megoldás mellett születik döntés.

Csak néhány tanulságos adatot osztanánk itt meg: 1 kg papír készítéséhez nagyjából 1 liter vízre van szükség. Évente száz millió névjegy elkészítéséhez hozzávetőleg 6 millió fát kell kivágni. Az Egyesült Államokban a papírgyártás a legnagyobb szennyezők közé sorolt iparág.

Az újrahasznosított papír mehet?

Mint fentebb írtuk, az újrahasznosítás sokat csökkent a környezeti terhelésen de ezzel nem oldunk meg minden gondot és bajt, hiszen az újrahasznosítás is egy energiaigényes folyamat, szintén vizet igényel, és szintén jár némi környezetszennyezéssel is.

Illetve azt se feledjük, hogy az újrahasznosított papír még nem kész névjegy, hiszen erre is nyomtatni kell, tintával, van, aki még laminálja is műanyaggal, ezek mind-mind újabb terhet jelentenek a bolygónak, újabb és újabb energiafelhasználással és csak részben lebomló hulladékképződéssel járnak.

Nyomtatás, laminálás, kidolgozás

Napjainkban – a piaci igényekre reagálva, illetve az új kor szellemének jegyében – sok névjegykártyagyártó nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelmi szempontokra, például arra is ügyelnek, hogy a felhasznált tinta természetes, biológiailag lebomló növényi olajokból készüljön.

Ez már csak azért is nagyon üdvös mert a régebben használatos tinták sok esetben fémeket is tartalmazó, ásványi olajokból készültek, melyek mind a gyártás, mind a felhasználás során káros hatással vannak a környezetre, élővilágra, nem is beszélve arról, hogy hulladékként is komoly problémát jelentenek. A nyomdai folyamatok pedig rengeteg energiát emésztenek fel.

A hagyományos névjegykészítésnek van még egy igazán problémás része, ez pedig a laminálás.

Ezzel az a gond, hogy bár sok forma, illetve rokon megoldás létezik (UV-domborítás, matt hatás, fóliás effektusok, különféle különleges textúrák), de a legtöbb valamilyen műanyag vagy fém felhasználásával készül.

Persze itt is van egy spektrum, választhatunk szennyező és kímélő megoldásokat, de összességében olyan hagyományos névjegy nincs, ami nem járna negatív környezeti hatással.

Szerencsére van már megoldás, ezért fordulnak egyre többen a különböző digitális névjegyek felé, hiszen ezek a környezetbarátak, emellett számos egyéb előnyük is létezik.

Vissza