Facebook Phone: Windows Phone alapokon?

Farkas Norman - 2012. május 14.

A friss hírek szerint a már hónapok óta pletykák kereszttüzében álló Facebook mobil nem a Google, hanem a Microsoft mobil operációs rendszerét futtatja majd.

Kezdetben az a hír járta, hogy a Facebook saját maga által kreált platformot épít fel a telefonjához, ám a későbbi pletykák arról számoltak be, hogy a közösségi oldal mobilja az Android rendszerre alapul, de emellett egyéni felületet és átszabott struktúrát kap, ahogy azt az Amazon Kindle Fire táblagépében láthattuk.

A Business Insider állítja, hogy a Facebook saját mobilja – melyről korábban már mi is szót ejtettünk – feltehetően Windows Phone rendszerű lesz, mi több, annak hamarosan megjelenő verzióját, az Apollót fogja futtatni.

A Business Insider forrásai szerint a Microsoft számára előnyös lenne, ha a szóban forgó készülék az ő platformját képviselné, melynek egyébként is igen kifinomult Facebook integrációját tovább lehetne mélyíteni. A kütyü valamelyest feldobhatná a szoftveróriás online szolgáltatásaira irányuló keresletet és segíthetne neki a mobil szférában való terjeszkedésben. A Microsoft álma, hogy létrehozzon egy - a PayPal fizikai változatának megfelelő - megoldást, mielőtt a Google tökélyre fejlesztené Walletet. Ennek megvalósulásához is közelebb vihetné a céget, ha a Facebook Phone: Powered by Windows feliratot olvashatnánk a telefon hátulján.

A Facebook számára azért lehet előnyös partner a Microsoft, mert sok-sok tapasztalattal bír a mobilok frontján, ráadásul olyan kapcsolatrendszerrel rendelkezik, mely a készülékgyártás minden szakaszára kiterjed a gyártó kijelölésétől az eszközök piacra kerüléséig.

Az oldal értesüléseire eddig sem a Facebook, sem pedig a Microsoft nem reagált.

Megtudtuk, hogy a Facebook telefont valószínűleg a HTC gyártja majd, s ezt több dolog is alátámasztja: a tajvani vállalat újabban nem nagyon szimpatizál a Google-lel amiért nem ő gyárthatta az új Nexus modelleket. Emellett, elmondható, hogy a HTC készített már Facebookra kihegyezett telefont (Salsa, ChaCha), tehát érti a dolgát. A harmadik érv a legfrissebb információk tükrében állja meg a helyét – amennyiben igaznak bizonyulnak: a tajvaniak portfóliójában Windows Phone rendszerű masinák hadát találjuk, így kétség kívül nem okoz majd nekik gondot egy Metro UI-s Facebook Phone megalkotása.

Vissza