HTC One X teszt - A legjobb?

Farkas Norman - 2012. június 18.

Górcső alá vettük a HTC One sorozatának legerősebb tagját, a One X-et. A VIP-Phone által biztosított tesztkészüléket alaposan kiveséztük, hiszen a világ egyik legizgalmasabb okostelefonjáról van szó. De vajon tényleg a One X az egyetlen, amire vártunk?

 

Alapfunkciók, csatlakozás, üzemidő

Bármennyire is sokoldalú, a One X is egy telefon, ezért nem árt, ha jól teljesít ezen a fronton. Szerencsére nem is okozott csalódást. A kontaktjainkat, a csoportokat, a híváslistát és a tárcsázót az Emberek nevű alkalmazás tartalmazza. Ismerőseinket igen hatékonyan kezeli a szoftver, gond nélkül képes egymáshoz rendelni ugyanazokat a személyeket a különböző fiókjainkból (Facebook, GMail, LinkedIN, SIM-en tárolt egyének, stb.). A hívások során megfelelő hangerőt tapasztaltam, a minőségre szintén nem volt panasz - a másik oldalról sem. Itt megjegyzem, hogy a Sense 3 után kicsit furcsa volt, hogy hívásfogadáskor a gyűrűbe húzandó zöld, illetve piros pötty helyet cserélt a Sense 4-ben, így egy alkalommal sikerült véletlenül elutasítanom valakit.

Az SMS írással, illetve úgy általában a szövegbevitellel egyáltalán nem volt probléma, a One X virtuális QWERTY billentyűzete még álló helyzetben is elég nagy volt ahhoz, hogy elírás nélkül pötyögjek. A HTC szoftvere ráadásul igen okos, sokszor már egy szó első betűiből rájött, hogy mit szeretnék "papírra vetni", s így sok mozdulatot és másodpercet spórolt meg nekem. Szintén praktikus, hogy a gombsor szélén navigációs gombokat is találunk, így kényelmesen mozoghatunk a szövegben.

 

 

A készülék maximum 21Mbps sebességű letöltést, illetve 5,76Mbps sebességű feltöltést ígérő HSPA adatátviteli képességgel rendelkezik, ami több mint elegendő. Ezen felül WLAN, aGPS, NFC és Bluetooth modul is került a masinába. WiFi-n keresztül könnyen a TV képernyőjére varázsolhatjuk tartalmainkat a DLNA jóvoltából, a mobilnet megosztására pedig a vezeték nélküli hálózat mellett akár az USB, vagy a Bluetooth is szolgálhat csatornaként.

Elérkeztünk az üzemidő kérdéséhez, mely az okostelefonok leggyengébb pontja. A HTC üdvöskéjénél ez különösen kényes téma, hiszen 1800mAh kapacitású akkumulátora házilag nem cserélhető. Nos, azt kell, hogy mondjam, meg voltam elégedve a One X üzemidejével. Azt gondoltam, hogy a baromi nagy képernyővel és izmos processzorral szerelt mobil egy napig sem húzza ki normál használattal. Tévedtem. Majdnem két napig talpon maradt a "kicsike" úgy, hogy körülbelül másfél-két óra telefonálással, 3 órányi zenehallgatással, némi fotózással, folyamatos HSPA adatkapcsolattal és negyed órás e-mail szinkronizálással próbáltam lemeríteni. Persze egy kicsit több nyúzással akár fél nap alatt is ki lehet fektetni ezt a telefont is, ahogy szinte bármelyiket, de én személy szerint nagyon megdöbbentem, hogy hétköznapi használattal ilyen sokáig kitartott mellettem egy töltéssel.

 

 

Multimédia

Kezdjük a zenével! A mobil FM rádiót és zenelejátszót is tartalmaz. A rádió kényelmesen használható, a csatornákat automatikusan megtalálja, hangolja.  A lejátszási listák létrehozását, véletlen sorrendű lejátszást és ismétlést is támogató zenelejátszó megeszi a legleterjedtebb formátumokat (ogg, m4a, mid, mp3, wav, wma, aac, amr), repertoárjában a SoundHound dalfelismerő, a TuneIn Radio és a 7digital is helyet kapott, ezek funkcióit rögtön elérhetjük a programból.

A hangszínszabályzót rejtő Hangkorrekció menüpontban az SRS kiemelés és a szimpla üzemmód mellett egy halom egyéb hangszínből választhatunk, melyek között ott figyel a Beats Audio is. Ezt használva érezhetően jobb, teltebb és hangosabb lesz a headsetből kiáramló zene, érdemes kipróbálni. A készülékhez kapott gyári füles átlagosan szól, a Beats Audióban rejlő pluszt nem igazán tudjuk vele kiaknázni. Én egy Sennheiser CX270-es típusú, agyabadugós fülhallgatóval próbáltam ki a dolgot és igen nagyot ütött. Szóval nem kell egy méregdrága Beats terméket beszereznünk, ha élvezni szeretnénk a prémium hangzást, hiszen egy olcsóbb kiegészítő is megteszi. Mindazonáltal sajnálatos, hogy a tajvani gyártó már nem tesz a csúcsmobiljai mellé Beats kütyüket, és egyébként, ha másokhoz nem is, de legalább a One X-hez igazán helyénvaló lett volna egy kategóriához méltó headsetet csomagolni.

Videolejátszó is van a gépben, mellyel 1080p minőségű, akár felirattal megspékelt anyagokat is lejátszhatunk, sőt a MediaLink HD segítségével a tévénk képernyőjére is kitehetjük a lejátszóban elindított filmet.

A One X igen jól teljesít képalkotás terén. 8 megapixeles, BSI szenzorral szerelt autofókuszos kameráját LED villanó segíti gyenge fényviszonyok között. A telefonnal készített fotók alapvetően jók, ha pedig a mobilos fényképezést nézzük mint kategóriáját, akkor kijelenthetjük, hogy kiemelkedőt nyújt a "kis" HTC. A képek készítésekor rengeteg beállítási lehetőségünk van, illetve több effekt és szűrő közül választhatunk. Tesztfotók alant.

A készülék kamerájával maximum 1080p, azaz 1920 x 1080 pixel felbontású videókat rögzíthetünk. A felvétel során kedvünkre lőhetünk fotókat, illetve a mozgókép visszanézésekor is kiemelhetünk egy-egy pillanatot. Ha szeretnénk, akár lassított felvételt is kreálhatunk. A One X-szel készített tesztvideót ITT tekintheted meg.

 

 

Tesztfotók letöltése teljes méretben:1. ,2., 3., 4., 5., 6., 7., 8.

 

Kérdezz! Felelek!

Ahogy a Facebook oldalunkon ígértük, külön kitérünk a tesztben azokra a kérdésekre, amelyeket olvasóink vetettek fel a tesztkészülékkel kapcsolatban.

 

Iránytű

A One X-ben van egy digitális iránytű, mely nálam döcögés nélkül működött.

Kijelző

A One X kijelzője nem az AMOLED, hanem a Super LCD 2 technológiát képviseli.  Míg a Galaxy S II Super AMOLED Plus képernyője élénkebb színekkel operál, mondhatni kissé túlszaturáltakkal, addig a One X megjelenítője lényegesen nagyobb felbontású, ez által élesebb képet nyújt. Egyébként az S LCD 2 kellemesen adja vissza a színeket, nem fakók, csak egy kicsit visszafogottabbak az AMOLED-hez képest. Teszt közben egy Galaxy S III is a kezembe került. Az "új galaxis" képernyője abszolút nem vett le a lábamról a One X után, viszont gyengébbnek sem mondanám. Ez sajnos az anyaghasználatáról és az összeszerelés minőségéről (a sarkokon látszanak a forrasztás nyomai) nem mondható el, a HTC modellje oda-vissza veri a Samsung zászlóshajóját. Bocsánat, elkalandoztam, hisz ez egy másik történet, a hamarosan megjelenő tesztünkben minden kiderül az S III-ról.

One X vs. One V

A One X majdnem 100 ezer forinttal többe kerül, mint a sorozat legkisebb tagja, a One V. Mivel a One V inkább csak felszereltségében marad el (de abban nagyon) az X-től, anyaghasználat és minőség tekintetében viszont nem, ezért merem állítani, hogy a két telefon árában megjelenő különbség nem arányos az értékükkel. Kicsit durvábban: akinek nincs szüksége a One X-ben rejlő teljesítményre, a hatalmas kijelzőre, az NFC-re és egyéb pluszokra, viszont kényes a minőségre, annak jó választás lehet a One V.

Ütésálló kijelző

Sehol nem említette a gyártó, hogy a One X ütésálló kijelzővel rendelkezik, ennek megfelelően nem vállal garanciát arra, ha a készülék a nem rendeltetésszerű használatból adódóan megsérül. Ezért - és mert szimplán nem akartuk  kalapácsként használni a készüléket - nem végeztük el a töréstesztet.

 

Összegzés

A HTC One X összességében egy nagyon szuper készülék, mely kétség kívül az egyik, ha nem a legjobb androidos okostelefon a piacon. Persze mint minden modellnek, neki is vannak gyengéi, melyek miatt nem tökéletes. Először is, méretei miatt nem mindenki számára ideális, még akkor sem, ha a kellemes karcsúságát figyelembe vesszük. A microSD kártyahely hiánya egy kicsit fáj, bőven elfért volna egy kis ajtó neki valahol. Ezen kívül viszont a One X mindenben ott van a szeren. Üzemideje meglepően hosszú,  prémium anyagokból épül fel és már a megjelenése is a felső kategóriába helyezi. Szolgáltatáskínálata rendkívül széles, használata egyszerű, működése zökkenőmentes. A multimédiás képességeiért ugyancsak elismerést érdemel, a kiváló kamera és a Beats Audio hangzás magukért beszélnek, ugyanakkor az átlagos headsetért már nem jár a vállon veregetés. A készülék 4,7 colos képernyője kiváló felületként szolgál az internetezéshez, a videózáshoz, a képek nézegetéséhez és úgy általában mindenhez, amit egy okostelefonon el tudunk képzelni. A tajvani gyártó jelenlegi csúcsmodelljét jelenleg 160-180 ezer forintért tehetjük magunkévá, ami így elsőre soknak tűnhet. Na jó, igazából sok is, de egy prémium kategóriás telefonról beszélünk, mely minden téren hozza a megkövetelt szintet.

Végezetül, a HTC One X-et egy tízes skálán tízesre értékelem, mert a mellette szóló érvek sokaságát látva eltörpülnek a negatívumai. Véleményem szerint nem bánja meg, aki erre a masinára teszi le a voksát, mert egy megbízható társra lel benne, amely minden olyan igényt kielégít, ami egy okostelefontól elvárható. Nem szívesen váltam meg tőle a tesztidőszak végén.

 

Kulcsszavak: Sense UI, One, teszt, HTC
Vissza