Sony Xperia Tablet S teszt

Vermes Boldizsár - 2012. december 10.

A Sony újra saját néven forgalmazott népszerű mobiltelefonjai után megalkotta az első Xperia Tabletet, mellyel nem csak a márka iránt elkötelezettek számára teremtett lehetőséget a tabletek használatára, hanem egy jól összeállított, masszív, cseppálló eszközzel alkotott valós konkurenciát az Androidos tabletek piacán.

 Hardver, szoftver

A tablet hardverét illetően egyszer sem volt probléma a tesztelés során. Minden alkalmazása tökéletes sebességgel futott, a beépített elemek kitűnően kiszolgálták a felhasználói élményt erősítő animációkat, elviselték és probléma nélkül futtatták a nagy felbontású videókat, azonnal reagáltak a felhasználói beavatkozásokra.

Főképernyő

A szoftveres részeket illetően az Android által nyújtott alapokon túl szép számmal megtalálhatóak a Sony kiegészítései, használatot segítő fejlesztései. Magához a felülethez csak a mobiltelefonokból is megszokott módon, kis mértékben nyúltak bele a fejlesztők, hasznos kiegészítő funkciók viszont már a kezdőképernyőn is megfigyelhetőek.

A bal felső sarokban a Google kereső mellé egy minden képernyőn elérhető gyorsindítási eszköztár került, ahova az általunk választott, legfeljebb négy alkalmazást kipakolhatjuk. Szintén egyedi a képernyő alján, középen megjelenő Small Apps elnevezésű lehetőség, mely módot ad arra, hogy az éppen aktuálisan használt alkalmazás bezárása vagy háttérbe küldése nélkül, új "ablakban" nyissunk meg újabb alkalmazást. Így böngészés közben írhatunk feljegyzést, használhatunk számológépet, e-mailek olvasása közben nyithatunk meg böngészőt, és nézhetünk utána valaminek. A kis ablakban megjelenő alkalmazások természetesen áthelyezhetőek, átméretezhetőek, és bármennyi megnyitható egyszerre.

Szintén már a kezdőképernyőn feltűnik a jobb felső sarokba helyezett Guest Mode. A Sony Xperia Tablet S lehetőséget ad arra, hogy külön felhasználói profilokat hozzunk létre a készüléken, melyek esetében korlátozhatjuk az elérhető programok körét, a háttérfolyamatokat stb. Nem teljesen többfelhasználós megoldás ez, az e-mail kliens ugyanazokat az e-maileket mutatja meg, a fájlok elérése nem korlátozható, ha a fájlkezelőt eléri a felhasználó, de ha valaki csak játszani kéri kölcsön a tabletünket, neki pillanatok alatt beállítható egy új profil, amin keresztül csak a játékok érhetőek el, a többi program nem is látszik, a teljes felületre váltáshoz pedig jelszó állítható be.

 

 

Multimédia

Sony tablet lévén multimédiás képességekből, alkalmazásokból nincs hiány.

A hátul elhelyezett 8 megapixeles kamera a korábban írtaknak megfelelően autofókuszos, LED viszont nincs mellette, így az esetleges kiegészítő világítást máshogy kell megoldanunk használat közben. Videóból 1080p, azaz fullHD felbontású készíthető. A képkészítéssel kapcsolatos beállítások közül a felbontás beállítása, digitális zoom, geotagging, expozíció, fehéregyensúly, a fókuszállítás módja az elérhető funkciók. A galériában teljes képernyőn, mozaikszerűen, illetve alul filmkockaszerűen megjelenítve, az aktuális képet kiemelve is megtekinthetjük a felvételeket.

 

 

Zenelejátszás területén az alap Play lejátszó mellett természetesen megtalálható a Walkman is, melyben minden funkció ott van, mit ilyenkor elvárunk (véletlenszerű lejátszás, különböző ismétlési módok, keresési lehetőségek, akár dalszövegben is), ezen felül a hangszínszabályzás terén szinte végtelenek a lehetőségeink, az előre eltárolt beállítások száma is jóval nagyobb, mint egy tabletnél gondolnánk. Mindezeken felül megtalálhatóak a ClearAudio+, Clear Phase, xLOUD és S-Force Front Surround 3D funkciók, melyekkel tovább növelhető a zenei élmény.

 

Zenelejátszó

 

Ezen felül igazi különlegességnek számít (és akik a korábban említett IrDA portot nem tudták eddig mire vélni, most választ kaphatnak), hogy a tabletbe épített két alkalmazáson keresztül kiteljesedhet annak távvezérlési képessége. A Media Remote alkalmazás kifejezetten a Sony eszközökkel együtt alkalmas távvezérlésre, beállítások kezelésére, osztott képernyő használatára. A Remote Control segítségével viszont bármely készülékünket (TV, Blu-ray vagy DVD lejátszó, set-top box, házimozi stb.) vezérelhetjük. Ha az amúgy több száz előre regisztrált készülék között nem találnánk a sajátunkat, akkor az eredeti távirányító segítségével a tablet tanítható is, így nincs olyan távvezérlő, aminek a kiváltására ne lenne alkalmas. Ami még ezen funkciót kiegészítve igazán hasznos lehet, hogy a tabletbe makrók is rögzíthetőek, így egyetlen mozdulat, vagy gesztus segítségével kapcsolhatjuk be a kívánt készülékeket, állíthatjuk a megfelelő csatornára, indíthatjuk el a bekészített filmet, és élvezhetjük a megfelelő hangerőn.

 

 

Tesztfotók letöltése teljes méretben: 1,  2,  3,  4,  5

 

Üzemidő

Bár a gyártó 12 óra használatot ígér egyetlen feltöltéssel - s ugyan ez konkrétan nem került tesztelésre - a tapasztalatok ennél sokkal kellemesebb üzemidőre engedek következtetni. Az Xperia Tablet S két, akár két és fél napig is bírja átlagos használat (melyben napi néhány óra játék is benne van) mellett, ami igazán pozitív meglepetés. Cserébe a gép töltési ideje - ahogy fent említettem - nem alacsony, ráadásul teljes lemerülés esetén több, mint tíz perc áramforráshoz csatlakoztatott állapot szükséges a regenerációhoz, hogy egyáltalán bekapcsolhassuk.

Ítélet

Összességében a Sony Xperia Tablet S egy jól megálmodott, mesterien összeállított eszköz, mely teljesít minden elvárást, amit egy tablettel szemben támaszthatunk. Az Android 4.0.3 nem a legújabb verzió, ennek viszont semmi kárát nem látjuk használat közben, a Sony fejlesztői rengeteg hasznos funkciót raktak az eszközbe, az elvárásokat itt is figyelembe véve szépen domborít a készülék multimédia terén is. A távvezérlési lehetőségek igen praktikusak, és jól működnek. A cseppálló kivitelezés minden bizonnyal növeli az élettartamot, legalábbis csökkenti az akár felhasználást is visszafogó aggodalmakat, amikor vizes kézzel kell az eszközhöz nyúlni, vagy ráfröccsen pár csepp nedvesség a konyhában, főzés közben, esetleg a fürdőben, amikor zenét váltanánk.

Árazását tekintve a jelenlegi 140 000 forintos ajánlatok talán magasnak sem mondhatóak, hiszen mobiltelefonokat kínálnak már ilyen áron, amely a funkcionalitásán jelentően túlmutat ez a tablet.

Vissza