December 15-től szünetel a mobilegyenleggel történő vasúti jegyvásárlás

Kütyü Magazin - 2016. december 11.

December 15-én éjféltől jogszabályi előírások miatt szünetel a mobilvásárlás keretében igénybe vehető vasúti menetjegyváltás. 

A szolgáltatást alkalmanként használó néhány ezer ügyfél még december közepéig a mobilegyenlege terhére is megvásárolhatja a vonatjegyét – akár 15 napos elővétellel. A MÁV-START internetes jegyváltási felületén keresztül, bankkártyával továbbra is fizethetők a menetjegyek és az e-vonatjegyek.

Az utóbbi egy évben havonta 2500-3500 felhasználó vásárolta mobilegyenlegről a vasúti jegyét 10-12000 internetes tranzakció során. A december 15-től életbe lépő változásról egyes mobiltársaságok SMS-ben értesítik azokat az ügyfeleiket, akik ezt a szolgáltatást az elmúlt három hónapban igénybe vették. A vasúttársaság pedig elektronikus hírlevélben tájékoztatja a mobilegyenlegről való vasúti jegyvásárlás szüneteléséről az érintett felhasználókat, akiknek továbbra is a bankkártyás fizetési lehetőséget ajánlja a figyelmükbe.

A MÁV-START 2012 májusában vezette be a szolgáltatást, mellyel a mobiltelefonok egyenlegének terhére is lehetett interneten váltott vasúti menetjegyeket fizetni. Az internetes jegyértékesítési rendszert korábban, 2008-ban indították el, hogy a pénztárak előtti sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthassák az utasok a vasúti menetjegyeket. A rendszerben vásárlók pedig 2011 óta már nemcsak az állomásokon található jegykiadó automatáknál, hanem bárhol – akár otthon is – ki tudják nyomtatni a menetjegyeket. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően idén novembertől már bármely belföldi vonaton okostelefonon, tableten vagy laptopon – kinyomtatás nélkül is – bemutatható az elektronikusan megváltott vasúti jegy. Az interneten váltott e-vonatjegyek továbbra is három százalékos kedvezménnyel vásárolhatók meg. 

A vasúttársaság várhatóan 2017 nyarától a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül biztosítja újra a mobilegyenleges fizetést, addig a felhasználók az internetes jegyváltás során bankkártyával biztonságosan fizethetik ki a vasúti jegyeket.

A mobilegyenleges fizetés átmeneti megszűntetéséről és a bankkártyás vásárlás módjáról a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu oldalon találnak információkat az utasok, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatánál tájékozódhatnak a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból pedig a +36 (20) 499 4999-es számot. 

Vissza