Megint újított a Duolingo: tanuljunk közösen!

Kütyü Magazin - 2017. január 1.

A világ legnépszerűbb internetes nyelvtanuló platformjának új szolgáltatásával a családtagok, barátok, ismerősök csoportokat hozhatnak létre, ahol egymást segítve, vagy egymással versenyezve - de mindenképpen egymást motiválva - tanulhatnak nyelveket.

A Duolingo Language Club már elérhető az alkalmazás 1,7 millió magyar felhasználója számára, illetve az a több mint 200 ezer külföldi is élvezheti, akik a Duolingo-n keresztül kezdtek el magyarul tanulni.   

Nincs jobb egy kis baráti noszogatásnál. Kutatások igazolják, hogy a versenyre vagy közös munkára ösztönző, csoportos oktató játékok jelentősen növelik a felhasználók tanulás iránti érdeklődését. A Duolingo “klubokban”, amelyek már elérhetők az alkalmazáson belül,  a tagok láthatják egymás eredményeit, előrehaladását, kinek van a legtöbb nyelvtanulásért szerzett pontja, így a tagok egymást motiválják. “Észrevetted, hogy a barátnőd már 5 percet angolozott az Angol Klubban, miközben te még csak most bújtál ki az ágyból?” “A haverod kihagyott egy napi gyakorlást és máris elveszítette megdönthetetlennek tűnő első helyét a klubban?” - ilyen és ehhez hasonló megfigyelések ösztönzik a felhasználókat arra, hogy rendszeresen gyakorolják a nyelvet.

Haverok az agykondiban. Bárki, aki konditerembe jár vagy diétázik, tudja, hogy barátokkal közösen tenni ezeket erősen motiváló hatású. Ugyanez igaz a nyelvtanulásra is. A klubokban a tagok megdicsérhetik egymást a kimagasló teljesítményért, vagy támogathatják a lemaradókat. 

A legjobb módja annak, hogy betartsuk az újévi fogadalmat. Tavaly, az újévi fogadalmak idején több ember keresett rá az interneten  arra, hogy “learn language” (nyelvtanulás), mint arra hogy “get fit” (edzés). A Duolingo klubok pedig éppen arra jók, hogy ne felejtsük el az újévi fogadalmunkat már februárban, hiszen a barátok kitartásra ösztönzik egymást. 

“A nyelvtanulás alapvetően közösségi élmény. Az egyik legnehezebb kihívás a nyelvtanulás során a motiváció fenntartása. Meggyőződésünk, hogy a Duolingo új szolgáltatása összehozza a barátokat, családtagokat egy cél érdekében, és hogy ezt a célt közösen, egymást segítve érjék el.“ - vallja Luis von Ahn, a Duolingo vezetője és társalapítója.

A “Duolingo Clubs” elérhető az alkamazás legfrissebb verziójában iPhone-ra és iPad-re (Duolingo iOS app), illetve Androidos készülékekre (Duolingo Android app) azok számára, akik angolul, spanyolul, portugálul, franciául, németül, olaszul, oroszul, hollandul, ukránul, törökül, koreaiul, kínaiul, japánul, vietnámiul, románul, görögül, csehül, legyelül , illetve indonéz és thai nyelven tanulnak. De ami számunkra legfontosabb: a magyarul tanulók is élvezhetik előnyeit. 

Jelenleg a Duolingót 1,7 millió magyar használja, ami háromszoros növekedés az elmúlt évhez viszonyítva. Talán még ennél is örömtelibb, hogy több mint 201 ezer külföldi kezdett el magyarul tanulni az alkalmazás segítségével. 

A Duolingo alkalmazás ingyenes. 

Vissza