Tartsd szemmel az adataidat!

Kütyü Magazin - 2016. augusztus 19.

2016-ra a mobiltelefonok fejlettségüknek köszönhetően képesek átvenni számos digitális eszköz szerepét. Fényképezünk, kapcsolatot tartunk, sőt, fizetünk velük, dolgozunk és videókat nézünk rajtuk, és így egyre több személyes vagy üzleti szempontból érzékeny adatot tárolunk a készülékeken. 

Ezzel párhuzamosan a mobiltelefonok egyre inkább a cyberbűnözés célpontjai, így ilyen irányú védelmük kulcsfontosságú fejlesztési iránnyá vált. A jelenleg legbiztonságosabb rendszerek a biometrikus azonosításon alapulnak, azon belül is a legmodernebbek az írisz-szkennerrel ellátott készülékek, úgymint a nemrég bemutatott Samsung Galaxy Note7. 

Ma már egyre több csúcstechnológiás mobiltelefon védi használója adatait biometrikus azonosítóval, amelynek legelterjedtebb fajtája az ujjlenyomat-olvasó. A Samsung ezt a biztonságot emelte új szintre a legújabb Galaxy Note7 mobiltelefonnal, amely a világon elsőként egy új, rendkívül gyors írisz-szkenner technológiát alkalmaz: a felhasználóknak elég ránézniük a telefonjukra, hogy feloldják azt.

Mi a biometrikus azonosítás?

Minden embernek vannak egyedi biológiai jegyei. Ilyen az ujjlenyomat, a hang vagy éppen az írisz mintázata is. A mai modern informatikai berendezések ezt az egyediséget használják fel a személyi azonosítás során.

Az írisz vagy szivárványhártya a szem színes része, amelynek közepén a pupilla található.  Az írisz mintázata egyedi és rendkívül bonyolult, már a korai gyermekkorban eléri végleges változatát, és az ember egész életében változatlan marad, éppen ezért lehetetlen lemásolni, ellopni. Ez teszi az írisz-szkennert a jelenlegi legbiztonságosabb biometrikus azonosítási rendszerré.

Hogyan működik a Samsung Galaxy Note7 írisz-szkennere?

Miután a felhasználó rögzíti az íriszét a Galaxy Note7-en, az egy titkosított kódként tárolódik a Samsung Knox biztonsági platformján. Mivel egyszerre csak egy felhasználó regisztrálható, így a biometrikus adatok akkor is biztonságban lesznek, ha a telefon esetleg elveszik vagy ellopják azt.

A készülék előlapján egy speciális képszűrővel felszerelt írisz kamera és egy infravörös LED kapott helyet. Ez utóbbi feladata, hogy segítse a szenzort, hogy rosszabb fényviszonyok között is pontosan le tudja tapogatni a szivárványhártyát. Az infravörös fénnyel készült képek minőségére a hagyományos felvételekkel ellentétben nem hatnak a külső fényviszony, sem a szem színe, így jóval alacsonyabb a fényvisszaverődés mértéke és pontosabban kivehető az írisz mintázata. Az infravörös fény nem káros a szemre, de ha a Galaxy Note7 azt érzékeli, hogy az emberi szem túl sokáig vagy túl közelről van megvilágítva, azonnal kikapcsol.

Amikor tehát a telefon tulajdonosa szeretne hozzáférni a tartalmakhoz, az infravörös LED az írisz kamerával együttesen működésbe lép, pillanatok alatt pontosan rögzíti az írisz mintázatát, összehasonlítja a titkosított kóddal és kizárólag egyezés esetén engedélyezi a hozzáférést.

A Galaxy Note7-ben a biometrikus azonosítás már nem csupán a készülék feloldására, de a mappák, fájlok, alkalmazások elrejtésére és titkosítására is használható. Emellett a Samsung integrálta a technológiát a Samsung Pass programba is, így a felhasználók az internetes böngészés során is élvezhetik az írisz-szkenner gyorsaságát, hiszen ezentúl nem kell egyesével megadniuk a felhasználónevüket és jelszavukat, az íriszükkel azonosíthatják magukat. A Samsung továbbá számos bankkal is együttműködik, hogy kidolgozzák, miként lehetne ezt a technológiát a mobil fizetési megoldásokba integrálni, így a Note7 már most a felhasználók kezébe adja a jövő biztonsági rendszerét.

Vissza