Új okosmegoldással jelentkezett a Vodafone

Kütyü Magazin - 2021. április 30.

Újabb Narrowband-IoT megoldás érhető el a Vodafone Magyarország kínálatában: a NaBi Track fejlesztőivel létrehozott Okos eszközmonitoring külső áramforrás nélkül teszi lehetővé a vállalatok számára eszközeik monitorozását, ezáltal támogatva a hatékonyságot és az adatalapú döntéshozatalt. A Vodafone és a NaBi Track fejlesztőjének közös okosmegoldása nemrég egy komoly elismeréssel is gazdagodott: az egyik legfontosabb dizájn tematikájú versenyen, a Red-Doton ’Smart Product’ kategóriában díjazták.

A Narrowband-IoT technológia segítségével szinte bárhol – akár nehezen hozzáférhető helyekről is – megoldható a gépek közötti vezeték nélküli kommunikáció, mindez alacsony energia-fogyasztás és eszközköltség mellett. A Vodafone Magyarország 2018-ban mutatta be első Narrowband-IoT alapú megoldását, az Okosparkolást, melyet most újabb okosmegoldás követ: a Vodafone kínálatában immár elérhető az Okos eszközmonitoring megoldás, amely adatokat biztosít a megfigyelt eszköz, tárgy útvonaláról, viselkedéséről, mozgásáról, vagy akár környezetének a hőmérsékletéről. Az így begyűjtött adatok az intelligens adatfeldolgozás után válnak távolról elérhetővé a platform webes vagy mobil felületén, ezzel elősegítve az adatalapú döntéshozatalt az üzemeltető vagy tulajdonos számára. 

Az Okos eszközmonitoring megoldás segítségével a vállalkozások digitális alapokra helyezhetik működésüket és komoly versenyelőnyre tehetnek szert a rendszer által kínált adatalapú döntéshozatal segítségével. A megoldás legfőbb előnyei közé tartozik, hogy külső erőforrás nélküli adatgyűjtést és továbbítást tesz lehetővé, nagyszámú eszközkészlet esetén is alkalmazható, rugalmasan és egyszerűen testreszabható a módosítható energiasémákkal, melynek hatására jelentősen növelhető az eszköz élettartama. A megoldás ezáltal alkalmas többek között áruk, csomagok és konténerek nyomonkövetésére, értékes gépek állapotának elemzésére és helymeghatározására, valamint gépek üzemidejének követésére és a keletkező információknak köszönhetően jelentősen csökkenthetőek az üzemeltetési és karbantartási költségek. Széleskörű felhasználási lehetőségeivel az Okos eszközmonitoring megoldás hasznosítható a logisztika/szállítmányozás, ipari termelés, építőipar, mezőgazdaság vagy akár városmenedzsment területén is.

„Folyamatosan keressük azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyek a vállalkozások digitalizációját, ezáltal pedig versenyképességük növelését szolgálják. A tapasztalatok azt igazolják, hogy az IoT-t használó ügyfelek olyan kiaknázatlan adathalmazokhoz férhetnek hozzá, melyek stratégiai gondolkodásra ösztönzik őket, új üzleti modelleket alkalmaznak, illetve segítségükkel javul ügyfélelégedettségük is. Azt látjuk, hogy hazánkban egyre több vállalat nyit az IoT alapú innovációk felé, azzal a céllal, hogy működési hatékonyságát, agilitását fejlessze. Jelenleg több olyan nagyvállalat használja Magyarországon is eszközmonitoring rendszereinket, amelyek piacvezető szerepet töltenek be szektorukban – így első kézből tapasztaljuk, hol és milyen előnyökre tesznek szert azon vállalkozások, akik adatalapú döntéseket hoznak.” – mondta Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone és a NaBi Track fejlesztőjének közös megoldásának kíválóságát és mindennapokban való használhatóságát mi sem mutatja jobban, minthogy nemrég az egyik legfontosabb dizájn tematikájú pályázatán, a Red-Dot-on is díjazták ’Smart Product’ kategóriában. 

Vissza