Van még bármilyen szerepe az oltott mésznek az építőiparban?

forrás: Kütyü Magazin - 2024. április 1.

Amikor egy épület felújítása a célunk, igencsak sokféle teendővel kell szembesülnünk, és többnyire sajnos még ennél is nagyobb gond, hogy komoly költségekkel is kell számolnunk. 

Gyakorlatilag mindegy, hogy saját, már meglévő otthonunkat tartanánk karban, vagy csinosítanánk, esetleg egy használt, régebbi épületet vásárolnánk, mindkét esetben előfordulhat, hogy nehezen festhető falfelületekkel fogunk találkozni. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy nem lenne-e jobb a régi idők alapanyagaihoz fordulni.

A mindent átható frissesség illata

Valószínűleg mindenki pontosan ismeri az utánozhatatlan illatát a frissen meszelt szobáknak, mintha magába a tisztaságba szagolnánk bele. Az ujhazbodrogi.hu építőanyagai között is fellelhető oltott mész az, aminek ennyire egyedi illata van. A ragyogó fehérség és a szag együttesét kapcsoltuk nagy eséllyel még gyermekként össze a tisztaság élményével.

Mi az az oltott mész pontosan?

Valójában kalcium-dioxid, amit nagyon magas hőfokon égettek, majd vízzel történt a mészoltás folyamata. Ezt követően mésztejet kapunk a pihentetés során, ami a mészkőhabarcs elkészültéhez szükséges. Alapvetően vakolni, festeni, valamint fertőtleníteni szokás vele.

Mire használhatjuk az oltott meszet?

Az építőiparban rengeteg alapanyagnak fontos alkotóeleme ma is, így egyáltalán nem mondhatjuk azt, hogy kiveszett volna az alkalmazása. Mielőtt azonban rá esne a választásunk a házunk felújítása során, meg kell ismerkednünk a kedvezőtlen vonásával is: mivel a megszilárdulása során szén-dioxidot köt meg, a komolyabban szennyezett levegőjű területeken ellenjavalt az alkalmazása, mivel megváltoztatja a szerkezetét, ami miatt oldható sót fogunk kapni végeredményként.

Az oltott mész nem festék, hanem kötőanyag, amit a cement megjelenése előtt gyakorlatilag kizárólagosan használtak ebben a szerepben. Falazáshoz is ez volt az alkalmazott anyag, nem véletlen, hogy a régi épületek korhű felújítása során ma is csak a mész jöhet szóba. Emellett az otthonok festéséhez is segítségül hívták.

Kiemelkedően jól szerepel az ellenálló képesség terén, emellett rugalmas és vízzáró tulajdonsággal is rendelkezik. Az utóbbi teszi alkalmassá vályogházak vakolására, festésére.

Ha ragyogóan fehér falra vágyunk, ha fontos a páraáteresztés és vízzárás, valamint a fertőtlenítés, akkor ma is jó választásnak bizonyulhat. Még akkor is beválik, ha egyébként arra számítunk, hogy a festék tapadása rossz lenne, hiszen egy kötőanyagról beszélünk.

Érdemes ugyanakkor alaposan megfontolni a mész használatát, mert ha egyszer felvittük a felületre, a későbbi eltávolítása nem lesz egyszerű feladat, csiszolásra vagy kaparásra lesz hozzá szükségünk. Ha viszont biztosak vagyunk a döntésünkben, alkalmazzuk bátran, akár a pincében vagy garázsban is. A tiszta és fehér falak garantáltak lesznek a használatával.

Vissza