Google hangalapú keresés: már magyar nyelven is

Farkas Norman - 2012. augusztus 17.

A hazai androidos felhasználók örömére már magyarul is használható készülékükön a Google hangalapú keresés funkciója.

Nemrég 13 új nyelvet "tanult meg" a Google hangos keresője, így százmillió felhasználóval nőtt azok tábora, akik anyanyelvükön használhatják androidos mobiljukon a szolgáltatást. A legjobb az egészben, hogy az új nyelvek között a magyar is jelen van, tehát végre nekünk sem kell pötyögnünk, ha gyorsan rá szeretnénk keresni valamire, hanem elég, ha egyszerűen bediktáljuk a szavakat. Kipróbáltuk a dolgot és tapasztalataink szerint igen hatékonyra sikeredett, minket meggyőzött.

A funkció Android 2.2 Froyo és annál frissebb rendszereken érhető el, a Voice Search alkalmazással, illetve a keresőmezőben található mikrofon ikon által.

 

 

A Google embereinek egyébként nincs könnyű dolga, amikor egy új nyelvet tanítanak a keresőnek: az adott nyelvet anyanyelvként beszélő önkéntesekkel többezer szót ejtetnek ki, illetve több százezer kifejezést gyűjtenek össze. Ezt követően létrehoznak egy számítógépes rendszert, mely képes a meglévő adatokból kikövetkeztetni egyéb szavak jelentését is. Fontos megjegyezni, hogy a kereső a használat során egyre okosabb lesz, mivel adaptívan tanul.

 

 

 

Vissza